Jim Boyes – Sensations of a wound

Jim Boyes - Sensations of a wound

Coope, Boyes en Simpson zijn sinds het Vredesconcert Passendale in augustus 1994 niet meer weg te denken van de muziekscène in Vlaanderen, zeker niet wanneer het muzikale herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog betreft. Maar het is bij zijn optreden te Dranouter met de groep Swan Arcade in 1983 dat Jim Boyes getroffen werd door de vele monumenten en oorlogskerkhoven die in het Westhoekse landschap verspreid liggen.

 

Jim BoyesNadat hij enkele jaren terug oorlogs-herinneringen vond die zijn grootvader in 1933 had neergeschreven onder de titel Sensations of a wound heeft Jim Boyes de oorlogsgeschiedenis van die éne soldaat, Robert Riby Boyes, gereconstrueerd. Een verbazingwekkend, onwaarschijnlijk verhaal is het, dat Jim Boyes in een reeks liederen tot een voorstelling heeft verwerkt. Ze werd voor het eerst gebracht in de Sint-Jacobskerk te Ieper op 22 november 2013. Het verhaal kreeg de ondertitel The long, long trail of Robert Riby Boyes. De man heeft als Engels soldaat in de buurt van Ieper en aan de Belgische kust gevochten. Zijn eenheid werd dan via Frankrijk naar Italië gestuurd om de Italianen bij te staan in hun strijd tegen de Oostenrijkers.
Later werd hij terug naar het Westelijk Front in Frankrijk geroepen waar hij op 23 maart 1918 zwaar gewond werd. Duitsers hebben hem gevonden, verzorgd en naar Berlijn overgebracht. Vandaar ging het naar een krijgsgevangenkamp in Cottbus en voor verdere verzorging naar Mannheim. Uiteindelijk werd hij geïnterneerd in een kliniek in Zwitserland om van daaruit, op 16 december 1918, terug te keren naar zijn geboortedorp Scarborough.
Jim Boyes heeft rond die 15 maanden uit het leven van zijn grootvader een reeks mooie liederen geschreven en ook uit bestaand repertoire geput. Die zijn nu, door hemzelf gezongen en op piano en accordeon begeleid door Belinda O’Hooley, ook op cd te beluisteren. Uiteraard mocht Boyes’ klassieker Down upon the dugout floor niet ontbreken. En de traditional Scarborough Fair ook niet. The train song bezingt spottend opgewekt de zesdaagse treinreis naar Italië in veewagons. Daarop volgt het Italiaanse chanson La balata dell’eroe (De ballade van de held) van Fabrizio de André. Op een kort gedicht Angel of sleep dat grootvader Robert Riby in Duitsland schreef zette Jim muziek. Voor Naked and you clothed me, verwijzend naar een hemd dat Robert kreeg van een medegevangene, gebruikte Jim de muziek van een religieuze hymne van Arthur Henry Brown.
Zoals vele oudstrijders vertelde Robert nooit over de oorlog. Dat inspireerde Jim tot het aangrijpend lied What is it that you would not say. Het slotnummer is een ontroerende verrassing: Jim zingt in het Nederlands Testament van Bram Vermeulen. Dat heeft dan te maken met zijn oom Jim die in de Tweede Wereldoorlog omkwam.
cover boek jim sensations 0312-120x120Tegelijkertijd met de cd verscheen ook een tweetalig boekje (Engels/Nederlands) met dezelfde titel, waarin het hele verhaal veel uitvoeriger beschreven staat dan in het inlegboekje bij de cd. Het bevat ook alle teksten in beide talen en grote stukken tekst die grootvader zelf had neergepend. Beide uitgaven zijn afzonderlijk te koop. Het boekje vormt wel een bijzonder welgekomen aanvulling bij de cd. De cd en het boekje zijn niet te koop in de gewone handel, maar wel in de museumwinkel van In Flanders Fields Museum te Ieper.
Uiteraard ook op de website van het platenlabel: www.nomasters.co.uk . Bij Amazon kan de cd ook gedownload worden.

Scroll naar boven