Trek er es uut Nijmegen 2009

Trek er es uut Nijmegen, 20 24 mei (festival)

Als een evenement Trek er es uut heet en wordt georganiseerd door trekzakvereniging Woarum Nie, denk je niet gelijk aan een festival van internationale allure.

Toch is dit van oorsprong Groesbeeks trekzakfestival inmiddels beroemd in heel Europa. Elk jaar weet de organisatie trekzakgrootheden uit tal van Europese landen naar Nijmegen te halen. Dit jaar onder meer de Bretonse virtuoos Alain Pennec, bekend van Sonnerien Du, en de Catalaan Pere Roman. Vier dagen lang geven zij samen met Nederlandse docenten workshops in diverse stijlen. Van s morgen vroeg tot s avonds laat klinkt overal in het gebouw de trekzak. Wat wil je, met honderden beginnende en gevorderde deelnemers?

Trek er es uut is alweer toe aan zijn twintigste editie. In 1989 begonnen in Groesbeek, verkaste het vijf jaar later naar Nijmegen, waar het nu zeven jaar onderdak vindt in het Kandinsky College. De deelnemers komen hier om elkaar te ontmoeten, nieuwe muzikale ideen op te doen en nieuwe technieken aan te leren. De meeste deelnemers zijn elk jaar weer van de partij en bivakkeren gezellig op de gemproviseerde camping naast de school. s Ochtends trekt een fanfare van trekzakkers over de camping om de nieuwe dag in te luiden. Daar is geen ontkomen aan!

Na de workshops is het s avonds tijd voor optredens (uiteraard van groepen met een trekzak in hun midden) en wordt er gedanst op balfolkmuziek. De Harlingse groep Chardon speelde een set musique traditionelle daujourdhui, gent op de traditionele dansen uit de Berry in Frankrijk. Ingetogen balfolk met een melancholische inslag. De Brabantse Friezen waren goed gemutst, want niet zonder trots presenteerden zij hun eerste cd: Chardon. Een verrassing was het optreden van de 17-jarige Dwayne Verheyden. De jonge Limburger speelde mee met de texmex-groep Nieuwe Helden van Kok de Koning en is een groot talent, gelet op de flitsende solos die hij ten beste gaf. Melancholische zeemansliederen vielen te beluisteren bij het Vlielandse duo van Drijfhout. Bekend werk als Kaapren varen en The wild rover werden afgewisseld met droeve ballades over vergane schepen en nooit weergekeerde zeebonken. Voor de balfolkdansers was Lirio natuurlijk gesneden koek. Wouter Kuyper en de zijnen wisselden uitputtende rondos af met rustige andros, om de dansers weer even op adem te laten komen.

Trek er es uut heeft eenzelfde kraamkamerfunctie als de muziekstages in Gooik: ook de allerjongsten konden muziek maken, dansen, zingen. Daar was laatst een meisje loos het wordt nog steeds gezongen! Dankzij Trek er es uut heeft de trekzak flink aan populariteit gewonnen, aldus organisator Kuindert Walther. Bij ons staat het instrument nog in de schaduw van grote broer de accordeon, maar in streken als Skandinavi, Baskenland en Bretagne is de trekzak zeer populair. Trek er es uut is weer zon typisch festival dat louter kan bestaan dankzij de belangeloze inzet van velen. Dus het moet hier nog maar eens gezegd: hulde aan alle vrijwilligers!

datum: 15 jun 2009

Scroll naar boven