Veiling voor de honderdste keer
Eind maart verschijnt de honderste uitgave van de Strictly Country Records Auction. Al meer dan veertig jaar is Rienk Janssen de drijvende kracht. Wat meer achtergronden over het hoe en waarom van dit ‘veilingbedrijf op Papier’.
‘Het kan enige verwarring oproepen’ beaamt Rienk Janssen als ik hem vraag naar de ontstaansgeschiedenis en de relatie met het label Strictly Country Records.
Toch zit het verhaal simpel in elkaar. ‘In 1971 begon ik een tijdschrift met de naam Strictly Country. Enkele jaren later besloot ik ook maar platen uit te gaan geven, omdat er vraag naar was en het een logische stap was. Maar ik ben geen geluidtechnicus.
Die elpees en later cd’s werden opgenomen en in feite geheel verzorgd door Pieter Groenveld. Op een bepaald moment kwam de stap om weer een schifting aan te brengen. Ik had zo iets van “joh, jij doet toch al bijna alles voor dat label. Neem jij het dan maar over ook”. Pieter is toen verder gegaan met Strictly Country Records en ik ben me weer gaan toeleggen op het tijdschrift en de veiling. Het tijdschrift is inmiddels opgeheven. Na veertig jaar vond ik dat wel genoeg. Ik richt me dus nu uitsluitend op de veiling van elpees en aanverwante geluiddragers. Dat is alleen de tweede hands markt. De nieuwe producties zijn lastig. Iedereen kan tegenwoordig materiaal op het internet vinden en via de sites bestellen. Soms lever ik nieuw materiaal.Sommige van mijn klanten willen of kunnen dan zelf niet. Dan bestellen ze bij mij. Maar van nieuw spul heb ik niks op voorraad’.
Tweede hands
Een paar keer per jaar verschijnt er een uitgave van de SCR Auction. Daarin staan ruim duizend items, variërend van elpees, singles en andere vinylformaten, tot cd’s, video’s, dvd’s en zelfs boeken en complete verzamelaanbiedingen. De werkwijze is heel simpel en effectief. Deelnemers kunnen via een meldingsformulier voor de deadline een bod uitbrengen op één of meerdere titels. En dan is het wachten… of je tot de hoogste bieders hoort, waarna je het item thuisgestuurd krijgt. SCR Aution verschijnt als een gedrukte verzamellijst. Een beetje ouderwets? En is dat wel rendabel? Ikzelf wil graag zo’n boekje overal in huis mee naar toe kunnen nemen. En mijn klantenkring kennelijk ook. De lijst staat ook online, maar het merendeel wil dat niet. Voor die klanten moet ik dus sowieso een boekje laten drukken. Dan kan ik dat net zo goed voor iedereen doen. Tenzij je uitdrukkelijk aangeeft dat je het niet op prijs stelt. Internet roept ook een zekere vertraging en gemakzucht op. Je ziet het en denkt:”O, ik heb nog even tijd. Ik kom daar later wel op terug.” Niet dus, je vergeet het of denkt er niet meer aan. Papier is meer confronterend.’
Janssen heeft geen vaste verschijningsdata, maar streeft er naar om zo’n drie keer per jaar een lijst te verzenden. ‘Dat lijkt niet altijd. Meestal zit er zo’n vijf maanden tussen. Wanneer de lijsten binnen zijn, begin ik met het uitzoeken, het verzenden en dan weer aan de nieuwe lijst. Daar moet je dan weer een bepaalde reageertijd voor inplannen en dan begint de procedure weer van voor af aan. Ik ben niet afhankelijk van het aanbod. Ik heb pakweg een voorraad voor zes veilingen. Tja, er wordt heel veel aangeboden. Ik koop ook verzamelingen op. Je krijgt dan ook – voor mij – niet verkoopbaar spul. Andere handelaren kopen dat weer op van mij. Het is niet altijd bagger, maar geen materiaal voor mijn doelgroep. Een deel van mijn eigen grote voorraad raak ik weer kwijt in de zogenaamde “LOT’s”. Dat is een deal waarin je een x aantal elpees of cd’s koopt. Dat varieert van werk van één bepaalde artiest tot echt een bonte verzameling.
Selectie?
Janssen koopt dus ook verzamelingen op. Maar hij zal toch de beurs niet voor alle willekeur trekken? En hoe zit dat met die pareltjes die hij tegenkomt bij het inkopen. Haalt hij die er gauw uit voor de veiling en verdwijnt die in Janssens eigen platenkast? ‘Mijn privé belangstelling gaat uit naar alles wat met bluegrass heeft te maken. maar daar kan je niet van bestaan als bedrijf. Bluegrass is nauw verbonden met de countrymuziek en dat doe ik er dus bij. Negentig procent bestaat uit bluegrass en country. Daarnaast heb ik een kleine selectie singer-songwriters en wat folkitems. Ik ben niet narrow minded, maar pop, rock en jazz loopt niet bij mij. Ik kies mijn klanten niet uit, zij kiezen mij. Het is toch een gespecialiseerd iets. Algemene reclame maken heeft geen zin. Ik moet het van de mond op mond reclame hebben. En een heel enkele keer wissel ik gegevens uit. Het grootste deel van de verzamelaars komt uit Europa, specifiek uit Nederland. Ik heb ook veel klanten met korte lijstjes. Het lijkt er wel op hoe verder weg, hoe langer de lijsten. Ik heb ook ‘op grote schaal’ verzamelaars en fanatieke verzamelaars. Zelf ben ik niet zo’n verzamelaar. Ik hou wel van muziek! Soms pik er inderdaad wel eens een schijfje uit. Maar alleen omdat ik het dan ook mooi vind. Niet om het te hebben.’
Rienk Janssen zegt nauwelijks concurrentie te hebben van gekende veilingsites als Ebay en Marktplaats. ‘Een paar jaar terug had ik het idee dat het allemaal wat terugliep. Maar ik denk dat er geen directe relatie met die twee is. Eerder dat het aanbod wat terugliep en wellicht dat er belangrijke verzamelaars overleden zijn. En nogmaals, een flink deel van mijn klanten vindt internet niet interessant. Daarbij bestel je wellicht iets goedkoper, maar komen er hoge verzend- en afwikkelingskosten bij.
Honderd keer…
Honderd Auctions is toch een mijlpaal. Vindt ook Janssen zelf, al doet hij er vrij nuchter over. ‘Ik heb wel zitten te bedenken of en wat ik voor leuks kan doen. Je kan moeilijk korting geven op een prijs die mensen zelf bepalen. Het zal er ongeveer op neerkomen dat bij de jubileum veiling 3 tot 5 mensen een prijs kunnen winnen van maximaal 100 Euro. Als je een bestelling doet van boven de honderd, dan wordt dat er dus van afgetrokken. Bestel je onder dat bedrag, dan krijg je als prijswinnaar je bestelling voor niks. Het tegoed gaat niet over naar de volgende veiling. En het blad wordt iets dikker en gaat er uit zien als een jubileumnummer.’ Wat dat is zullen we af moeten wachten. Nieuwsgierigen kunnen een exemplaar aanvragen via of