Flamenco-passie in Leeuwarden

Leven vanuit je passie en je dromen waar maken, dat zou iedereen moeten doen. Talent op het gebied van de ritmische gymnastiek Alet Brinksma uit Leeuwarden volgde haar hart en ging op jonge leeftijd naar het land van de flamenco, Spanje. Er is geen andere keus als je ambities bij de flamenco liggen. Alet maakte haar droom waar en als flamencodanseres Margarita Alet heeft ze inmiddels al met grote namen samengewerkt en treedt regelmatig op in Spanje, maar ook daar buiten. Op dit moment is ze samen met gitarist Miguel Puerta in Nederland.

Margarita Alet (foto: Auke Wiersma)

Vrijdag 23 december was er een bijzondere flamenco-voorstelling met de naam Flamenco-passie in Leeuwarden, de geboortestad van Margarita Alet. De liefhebber van Spaanse muziek kon genieten van een gevarieerd programma. Behalve Margarita Alet met haar vaste gitarist Miguel Puerta, die samen onder de naam Flamenco Candela flamenco dansacts opvoeren, werd er in wisselende samenstelling opgetreden door Denise Rivera, de Spaanse zanger Juan Peñas en de Friese gitarist Johan Keus.

Miguel Puerta en Johan Keus (foto: Auke Wiersma)

Johan Keus is vooral bekend vanwege zijn samenwerking met de Friese folkzanger Ernst Langhout, waarmee hij onder andere twee CD’s met Friese vertalingen van Dylan nummers opnam. Keus is een veelzijdige muzikant met een brede belangstelling op het gebied van wereldmuziek. Naast live-optreden met verschillende muzikanten, wordt hij regelmatig gevraagd om als studiomuzikant mee te werken aan de realisatie van een nieuwe CD. Tijdens de opnamen van een radio-uitzending over de Spaanse avond “Passie voor Flamenco” voor de Friese Omroep raakte Johan’s vrouw in gesprek met Miguel Puerta en nodigde hem uit om met haar man kennis te maken. Dat resulteerde in een avond jammen, waarna onder het genot van een fles wijn het idee ontstond om samen een aantal nummers te spelen tijdens de voorstelling in Romein. De beide heren genoten zichtbaar van het samenspel. Wie weet welke samenwerking hier nog uit volgt.

De sinds 1998 in Nederland woonachtige latin zangeres Denise Rivera kreeg landelijke bekendheid na de Koninginnedag van 2008, toen ze in Makkum, gekleed in een Friese vlag jurk koningin Beatrix aan het salsa dansen wist te krijgen. In 2008 kwam haar cd Un Nuevo Ser uit. De gelijknamige single is gebaseerd op In Nije Dei van De Kast. De tekst is niet letterlijk vertaald naar het Spaans, maar is meer een vertolking van het levensverhaal van Denise. Spanje achterlaten, in Nederland opnieuw beginnen en haar droom volgen. De levensloop van Denise Rivera lijkt op het aansprekende verhaal van Alet Brinksma, die Nederland verliet om in Spanje haar droom te volgen. De Spaanse versie van In Nije Dei werd door de in La Paz geboren zangeres gezongen met begeleiding van Miguel Puerta. Begin 2011 is de cd ook in China uitgekomen,

Voor mij voegt dans vaak weinig toe als ik een concert bijwoon. Bij flamenco ligt dat totaal anders. De dans en muziek zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Flamenco moet je horen en zien, het gaat om de totaalbeleving van muziek en show.

Miguel Puerta zit eerst alleen op het podium en haalt prachtige pure en diepe klanken uit zijn flamencogitaar. Dan komt Margarita, heel langzaam als een sprookjesachtige verschijning het podium op. Eerst rustig met sierlijke bewegingen, dan staat ze stil en neemt een trotse houding aan. Vervolgens gaat het tempo omhoog en de bewegingen van de danseres worden heftiger. Ze stampt mee op de maat. Miquel roept kreten die ik niet kan verstaan, maar het is duidelijk een aanmoediging voor Margarita om een soort topprestatie te leveren, als een coach die zijn sporter over de finish schreeuwt. Een gevoel van overwinning tijdens de climax van het nummer is duidelijk voelbaar.

De muzikanten genoten zichtbaar van de samenwerking. Ik denk dat Flamenco-passie nog wel een vervolg gaat krijgen, op welke manier dan ook.

Links:
Denise Rivera
Flamenco Candela
Johan Keus

Scroll naar boven