Van 18 tot 21 juli 2019 stelt het Noord-Franse kustdorpje Loon-Plage, even ten zuiden van Dunkerque zijn ‘Parc Galamé’ voor de achttiende maal ter beschikking van de organisatoren van ‘Het Lindeboom’. Dit festival groeide de voorbije jaren uit tot een uitgelezen gezinsevenement. Keuze van de groepen, strakke alternering in de programmatie op drie podia, onthaal en sfeer, technische verzorging van de klankkwaliteit, kindvriendelijke, vooral ambachtelijk georiënteerde randanimaties, prijsbewuste eet- en drankgelegenheden. Opmerkelijk ook is dat het festival gratis blijft, onder het motto dat cultuur voor iedereen toegankelijk dient te zijn… Een knus festival dus waar je zomaar in en uit stapt. Meer achtergrondinformatie vind de geïnteresseerde lezer terug in de archieven van dit medium.
Vier dagen lang grensoverschrijdende ‘folk’ uit alle Europese windrichtingen!
Op donderdag 18 juli wordt om 18.45 de kat de bel aangebonden met het Deense Pøbel, dat met een arsenaal aan akoestische instrumenten waaronder draailier, doedelzak, luit, schalmei en trommels een bloemlezing van hymnes, middeleeuwse liederen en dansnummers ten gehore brengt en hier een actuele toets aan toevoegen. Door de programmatoren vorig jaar ontdekt op de FolkSpot tijdens het Deense Tønderfestival komen ze hier hun album ‘Lux Luminum’ (2018) voorstellen.
Binnen de Keltische traditie verwierf Celkilt na een kleine 500 optredens een vaste stek tussen de groten. Met één been in die traditie, tot leven gebracht met een epische doedelzak die nu eens Schotland, dan weer Bretagne aandoet en een viool gedrenkt in Ierse traditionals, en met het ander stevig gepoot in de punkrockbodem, zullen ze ons zowaar The Pogues even doen vergeten en dit vanaf 20.00 uur op het grote podium.
De openingsavond wordt vervolgens om 22.00 uur afgesloten met een andere klapper. Elephant Sessions groeide uit tot een van de vaste waarden binnen de neo-tradscene. In dit kwintet staan mandoline en viool centraal. Hiermee doorspekken ze hun nummers met een stevige funky toets, en zijn rockelementen nooit veraf. Ze komen ook hier hun derde cd ‘What Makes You’ voorstellen.
Het echte weekend zet op vrijdag 19 juli om 18.45 uur in met Belgische klasse. Trio Pilartz/Gielen/Bauweraerts, bestaande uit de drie gepassioneerde muzikanten, Luc Pilartz (viool), Simon Gielen (diatonisch accordeon) en Harald Bauweraerts (draailier), besloten in 2015 om in slagorde naar de podia te trekken. Met een programma van hedendaagse eigen composities en grasduinend in het traditionele repertoire voeren ze een heel gevarieerde akoestische set ten tonele, nu eens opzwepend, dan weer bij momenten flirtend met de barok, en vooral gekenmerkt door een hoog ‘roots’gehalte. Dansliefhebbers gaan zich bij hen te buiten op het helse tempo van de bourrees en gigues, om tussenin te herademen tijdens zwoele walsen en mazurkas. Een heel goed uitgekiend mengsel van energie, poëzie, kracht, melancholie en vooral ‘joie de vivre’.
Ook Domo Emigrantes is al lang geen onbekende meer. Aanvankelijk
in 2009 opgericht om de Zuid-Italiaanse traditie actueel te houden, verbreedden ze ondertussen hun blik over zowat het hele Middellandse zeegebied, waarbij ze hun instrumentarium verreikten met diverse ethnische elementen, heel persoonlijke arrangementen en een karrevracht instrumenten van zowat overal ter wereld (waaronder saz, ethnische fluiten en percussieinstrumenten, accordeon, fujara, bouzouki, viool, cello,…). Hun devies luidt dat Sicilië, uit de miserie van talloze invallen enerzijds, en als knooppunt van legendarische handelswegen anderzijds, heel wat (muzikale) culturele invloeden weerhield. Deze reiken natuurlijk tot Griekenland, de Adriatische kustgebieden en Spanje, maar ook verder naar het Midden Oosten, Turkije en Kurdistan toe. Deze verrijking door migraties willen ze met hun vurige muziek onder de schijnwerpers plaatsen, zoals op Het Lindeboom, waar ze om 20.00 uur de show zullen stelen.
Afsluiten doen we op vrijdag vanaf 22.00 uur met Korrontzi. Agus Barandiaran, gepassioneerd accordeonist en vurig pleitbezorger van de Baskische folkmuziek, richtte Korrontzi op om de vooroordelen over deze traditie de kop in te drukken. Hun aanpak is modern, hybride en kosmopolitisch. Een aanrader voor wie houdt van eigentijds ingekleurde (neo)traditionele melodieën in een bijzonder verfrissend repertoire. De groep zal hier bijgestaan door het dansgezelschap ‘Oinkari Dantza Taldea’, dat
de Baskische volksdansen anno 2019 opnieuw tot leven weet te brengen als geen ander.
Op zaterdag en zondag vangt de programmatie reeds op de middag aan.
Op zaterdagnamiddag wordt volop ingezet ten dans en dit alternerend op de twee kleine podia, ‘La Terrasse’ en ‘Scène Galamé’. De spits wordt om 13.00 uur afgebeten door twee door de wol geverfde draailierspeelsters, het duo Les Marie Françoise. Elk met hun geschiedenis, het noorden verbindend met het zuiden, Fransvlaanderen met Aveyron, met een stevige portie gezelligheid, en vooral een grote expertise op hun instrumenten.
Een uurtje later worden we in de ‘Scène Galamé’ verwelkomt door AMUSéON, waarbij de doedelzak zich wentelt rond de ritmes van accordeon, gitaar en percussie. Vanuit deze basis ontspinnen zich talloze liederen. Heel genereus zullen ze de oude rondes, vrolijke jigs en lieftallige walsen toelichten en animeren die ze speciaal voor de danser in elkaar knutselden. Dit doen ze vanuit het repertoire van de Picardie en ‘le Nord’, terwijl ze ook uitstapjes maken naar ‘le centre’ met zijn potige bourrees.
Om 15.00 uur zal het publiek voltallig aanwezig zijn aan ‘La Terrasse’ voor DuO Praet-Masure. Dit vormt het eerste soloproject van Bart Praet (fluiten, whistle en uilleann pipes) en Philip Masure (gitaar, citter en percussie). Ze trekken samen op een unieke, eigenzinnige muzikale reis door Europa, met een combinatie van traditionele nummers naast eigen composities.
Afspreken voor een Teugje Bier doen we om 16.00 uur aan de ‘Scène Galamé’. Dit groepje tradmuzikanten verenigen zich vanuit verschillende invalshoeken, van de rock à Billy scene uit de jaren zestig tot de folkrevival van de jaren ’70 en ’80. De stichtende leden schenken reeds een 40-tal jaar op kleinere podia dansmuziek aan. Ritmevast en met veel speelplezier krijgen ze zeker ook de laatste twijfelaar aan het dansen.
In ongekende schoonheid wordt het namiddagprogramma afgesloten op ‘La Terrasse’ met de voorstelling van het zesde album van het duo Aurélie Dorzée & Tom Theuns, die op hun ‘Elixir’ (2019) ook de legendarische trompettist Michel Massot uitnodigden. Deze alchemisten distilleerden hier een klank waarin ze op zoek gaan naar de ‘filosofisch-muzikale essentie’ die de ziel van het leven blootlegt. Experimenterend en improviserend leven ze zich uit in hun laboratorium vol vreemde instrumenten, zoals de viola d’amore, de mandolauto, de psalterion, de spijkerviool, de sousafoon, de sitar,… Wij verwachten magie.
Om 18.30 uur wordt het publiek terug naar het grote podium toegeleid, meerbepaald voor Tatu Trio dat ontstond vanuit een ontmoeting van snaarinstrumenten, slagwerk en stemmen, ergens zwevend tussen tussen Andalusië, de Auvergne en India. De combinatie van zes oren en dertig vingers levert opzwepende melodieën op die aangevuurd worden energieke flamencoritmes en de cadans van de bourree. Te verwachten valt een wervelend, intens, spannend en nerveus kijk- en luisterspel van jachtige vingers. François Breugnot, Philippe Guidat en Mag Mooken nodigen ons uit voor een beleving waarin verschillende culturen zich vermengen en mee te reizen met hun muziek waarin de kracht en sereniteit van uitgedoofde vulkanen, de Andalusische passie en de Oriëntaalse hartslag weerklinken.
Nog nooit eerder speelden ze in Frankrijk, Billy Treacy & The Scope. Om 20.00 uur maken ze hier hun debuut! Afkomstig uit Dublin verbinden ze de songs van Billy Treacy met de de instrumenten van Anna Mary Donaghy (fiddle), Anthony Warde (banjo) et Eoin Dillon (Uilleann Pipes & Whistle). Samen scheppen ze een moderne interpretatie van traditionele melodieën en vinden hiermee het universum van de Ierse muziek terug uit. Substantieel blijven ze trouw aan de roots en voegen hier een toets Rock & Roll aan toe.
Nog meer zaterdags vreugdevuur krijgen we wanneer Les Négresses Vertes aantreden, waarmee we ondermeer hun ‘Mlah’ (1988) uit de hoogdagen van de alternatieve rock zullen kunnen herbeleven. Deze charismatische, uitbundige bende ongeregeld ontstond in het volkse Parijs van de jaren 1980 onder impuls van leden uit het paardencircus Zingaro en muzikanten met een punk- of zigeunerachtergrond. Het tragische overlijden van zanger Helno in 1993 betekende een keerpunt in hun bestaan. Enkele bandleden maakten een doorstart en bleven tot 2001 over de hele wereld hun muziek te verspreiden. Steeds bleef hun energie en muzikale veelzijdigheid van het podium spatten. De dertigste verjaardag van hun emblematisch album werd het sein voor een hereniging die aanleiding werd voor een tournée die niet aan Het Lindeboom Festival mocht voorbijgaan.
Nadat alweer een zwoele nacht overging in een nieuwe dag breekt de slotdag reeds aan.
Op zondagnamiddag wordt het andermaal ook voor de dansers weer volop feest, ditmaal voor het grote podium. De zes Bretoenen van Disgresk trappen om 13 uur de deur open, met een set die open staat voor heel diverse stijlen waarin traditionele melodieën opgediend worden in een bedje van elektro en rockriffs. Meteen zullen alle toeschouwers al er met volle aandacht bij willen zijn. Behoorlijk wat power vormt de essentie van hun ’trad rock ’n trance’, een feestelijke, opwindende, pittig gekruide opener wordt het ongetwijfeld, en dit op een bedje van dansmuziek van haute en basse Bretagne.
Het Deense ELMØE & HOFFMAN (15 uur) balanceert dan weer op Zweedse polskas en bij uitbreiding hun voorouderlijke danstradities, progressieve heavy metal en misschien ook wel op klassieke kamermuziek Bach,… Hiervoor stemmen ze cister, viool en piano naadloos op elkaar af. Hun neotraditionele composities zijn van de hand van Emma Kragh-Elmøe en Villads Hoffmann. Ook zij werden door de organisatie ontdekt tijdens de FolkSpot 2018 op het Deense Tønderfestival.
Eindelijk mag ook het hier reeds lang verwachte Belgische kwintet Elanor (17u) hier zijn opwachting komen maken. Met de stomende accordeon van Bert Leemans, de solide en integere draailier van Thomas Hoste, de virtuoos bespeelde doedelzakken en dansende fluiten van Bart Praet, geritmeerd door gitaar en basgitaar. Ook bij hen ontbreekt het niet aan energie, met een verfrissende neo-traditionele set die perfect geënt is op de traditie.
Met kringdansen als basis, volkse wereldmuziek als horizont en improvisaties waarmee de speelruimte verbreed wordt, schept het Bretoense ‘NDIAZ vanaf 19 uur hybride muziek zonder grenzen; muziek die elders op zoek ging naar inspiratie om zich hier dieper in te kunnen verankeren. Vergroeid met de festoù-noz, versieren ze hun basis met dansmuziek die een blik opent op de wereld. Youn Kamm oriëntaliseert zijn trompet met aromas uit Libanon en Turkije, terwijl Yann Le Corre zich liet onderdompelen in de Brasiliaanse forrò. Jérôme Kerihuel perfectioneerde dan weer zijn percussietechnieken in India en Timothée Le Bour laat tenslotte zijn saxofoon vibreren als een Roemeense taragotta. Met rondedansen als basis, wereldmuziekelementen en improvisatiemomenten als uitvalsweg ontdekken we met hen een hybride muziek die grenzen doet vervagen.
Dit jaar wordt het festival om 21 uur afgesloten met het vuurwerk van het Occitaanse Los de Nadau, lang geleden (1973) in Tarbes opgericht door Michel Maffrand, Jacques Roth en Ninon Paloumet. Een eerste plaat ‘Monsur lo regent’ kwam twee jaar later op de markt, met verzets- en evengoed liefdesliederen, midden het tijdperk van het ‘geëngageerde’ lied. Ontstaan uit de schoot van Calandreta een school die het Occitaans promoot, en aanvankelijk samengesteld uit drie stemmen, twee gitaren en een diatonisch accordeon, verrijken ze de bezetting met doedelzak uit de Landes, elektrische gitaar, viool en percussie. Hun groepsnaam wordt gecomprimeerd tot Nadau, ze lieten op dit tot op vandaag in Parijs zowel de Zénith (vier keer) als de Olympia (tweemaal) vollopen, en brachten 13 albums uit. Humor, tederheid, poëzie en afwezigheid van schaamte vormen hun handelsmerk. Dit wordt echt wel een kers op de taart om ‘u’ tegen te zeggen.
In de marge van het festival…
Op het terrein worden er doorheen het festivals een aantal ateliers ingericht. Zo zal Thor Ahlgren (Pøbel) een workshop organiseren rond Scandinavische muziek voor de allerkleinsten in de kersverse locatie ‘Les bébés festivaliers’ (zaterdag 20 juli om 15 uur). In La Maison de la Nature verzorgt hij een atelier rond Scandinavische muziek en dans voor het grote publiek op zondag 21 juli om 17 uur. Reserveren hiervoor kan via , gezien het aantal deelnemers beperkt wordt tot 20 personen.
Elmøe & Hoffman van hun kant animeren op zondag 21 juli om 12 uur een dansatelier vanop het grote podium.
Kaleis Session’s, een collectief van muzikanten uit de buurt an Calais, nodigt elke amateurmuzikant uit om in het hart van het festival met hen te komen jammen, vanuit een breed repertoire van traditionele muziek, met focus op de Ierse gamma. Zowel debutanten als gevorderden zijn hierbij welkom (mits inbreng van het eigen instrument) en dit zowel op zaterdag- als zondagnamiddag. Om die sessies ietwat voor te bereiden wordt er beide ochtenden om 10u30 een oefensessie georganiseerd op de binnenkoer van het ‘musée des jeux traditionnels’. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf nog extra informeren via .
La Compagnie des Arbalétriers Flamands biedt de bezoeker de kans om binnen de randanimatie binnen te gluren in het 13de eeuws bivakkamp. Hier worden pantsers, kruisbogen en bogen gepresenteerd en gedemonstreerd, naast een aantal stielen zoals de smeedkunst, de leerlooierij,… Jong en oud zullen er ook hun ‘dagyde’ kunnen maken, een magische pop, gesneden uit een aardappel.
L’association MATERLAIT van hun kant zal tijdens het festival in de receptieruimte van het restaurant Une Faim een ruimte speciaal voor babies voorzien voor een optimale verzorging (zelfs veiligheidshelmpjes worden voorzien). Op zondag 21 juli zullen hier doorheen de hele namiddag ook vertelmomenten georganiseerd worden. Zo zijn er nog een aantal activiteiten gepland die de allerkleinsten de goede microbes moeten helpen te vangen, zoals een bibliotheekruimte met een ‘bébé bouquine’ (donderdag 18 juli van 15-17 uur), Léa Pellarin, La Couseuse d’Histoires, die in partnerschap met le Château Coquelle op vrijdag vanaf 16 uur verhalen van de maan zal brengen,….
Aan haar broodoven vertelt Dame Cornélie fabels en legenden, slaat ze aan het zingen en dansen, waarbij de passanten uitgenodigd worden haar en haar lieftallige echtgenoot en loopjongen Gringalet onder het nuttigen van hun zelfgebakken brood beter te leren kennen.
En er is natuurlijk ook het interactieve Musée des Jeux Traditionnels, dat een tandje bijsteekt om er extra dimensie aan te geven. Zo is er op zaterdag en zondag een atelier waarin men de kans krijgt zelf tollen en vliegende herten te maken…
Ook diverse radio’s zijn er aanwezig. Eerst en vooral is er de in Cassel gesitueerde vrije radio, Radio Uylenspiegel (online te beluisteren via www.uylenspiegel.eu of via 91.8FM). Une Radio LIBRE associative folk et unique. Implantée à Cassel, terwijl ook www.5planetes.com zich present zal melden.
Binnen de site bevindt zich ook La maison de la nature, een natuureducatief centrum dat ons meer diets bijbrengt over de plaatselijke flora en fauna.
Dominique Bomel (Bemol Productions) zal ook dit jaar niet ontbreken met zijn platenstand die de bezoeker ook de kans biedt luistermateriaal van de geprogrammeerde groepen (tegen betaling) mee naar huis te nemen.
Meer dan redenen genoeg om voor één of meerdere dagen over te steken naar dit toch wel vrij unieke gratis evenement net over de Frans-Belgische grens.
WWW.HET-LINDEBOOM.ORG