20th Celtic Music Festival Berlijn 20 jaar Norland Wind (2)

Dit is deel 2, deel 1 leest u hier.

SONY DSC

Norland Wind op Celtic Music Festival 2013: Van der Goltz, Blodig, Crowley, Nielsen, Loefke, Breatnach

Geen best of dus tijdens de twintigste editie van het Celtic Music Festival (zie deel 1). Toch vierde ook Norland Wind een feestje. Begin jaren negentig speelden Thomas Loefke (harp), Ian Melrose (gitaar, low whistle) en Peter Jakk (bass) nog als trio. Een weerslag is de cd New music for Celtic harp uit 1992, waar de muzikale fundamenten voor het latere Norland Wind werden gelegd. Kerstin Blodig (gitaar, zang) en Christina Crawley (bouzouki, zang) vormden het duo Touchwood. In een gedwongen pauze van Touchwood wegens zwangerschap van Crawley speelden Loefke en Blodig als partners onder de naam Norland Wind. Later versmolten het tweetal en het drietal. Die formatie werd aanvankelijk als Thomas Loefke and Friends aangekondigd, maar later toch hernoemd naar een lied op de cd Norland wind, harpmusic from the Celtic Northwest. Die cd verscheen nog onder de naam Loefke & Friends, maar mag als officieel debuut van Norland Wind beschouwd worden.
Veel melodieën stammen uit de noordwesthoek van het Keltische Schotland en Ierland, vandaar de ondertitel. Aan het project werkten toen mee Noel Duggan (gitaar, zang), CMF1klPatrick Duggan (mandoline, zang) en Maire Breatnach (viool, zang), die later deel zouden gaan uitmaken van de formatie. Ook Ciaran Brennan (keyboards) van Clannad maakte deel uit van de ‘guests’. Mede door die link – Duggan en Brennan –  werd regelmatig de associatie met Clannad gemaakt. Tevens putte Norland Wind deels uit hetzelfde repertoire, namelijk de Gaelic songs uit de regio Donegal. Later, wellicht ingegeven door de Duggan broers, verschenen liederen in het repertoire die op het menu van de beroemde Ierse formatie stonden.
Vrijwel direct toert het viertal door Nederland en België, waar ze een grote schare fans bedienen die wat uitgeluisterd zijn naar de bombastische sound van Clannad en in Norland Wind een waardige vervanger in het meer akoestische spectrum zien. Van kleine zalen als het Papenstraattheater tot aan de grote theaters als Chassé, Odeon De Spiegel, De Kampanje en De Harmonie klonken de noten van het inmiddels flink uitgebreide Norland Wind. Eerst voegde de tweeling Noel en Patrick Duggan zich bij de formatie, later ook Maire Breatnach. De verhouding Duitland – thuisland van Blodig, Loefke en de van oorsprong Schotse gitarist Melrose – en Ierland kwam hiermee in evenwicht.
In 1997 brengt het trio Loefke, Blodig en Melrose de cd December Journey uit. Het bevat een verzameling bekende, maar ook onbekende liederen rond kerst en de jaarwende. Stephen’s day session zal een van de bühne favorieten worden. In 2000 verscheen de succesvolle opvolger Atlantic Driftwood van het vijftal Loefke, Blodig, Melrose en de twee Duggans. Als gastmusici fungeerden onder andere Breatnach, Finbar Furey, Declan Masterson en Ciaran Brennan. Vier jaar later is Norland Wind een zevental met Breatnach en keyboardspeler Matthias Kiessling.

Norland Wind Presse Kopie
Norland Wind ‘From shore to shore’ periode: Patrick Duggan, Noel Duggan, Breatnach, Melrose, Loefke, Kiessling, Blodig

In die samenstelling wordt de live-cd From shore to shore uitgebracht, met concertopnames van de toer in 2003. Onvermeld, maar daaronder ook enkele opnamen die in de Nederlandse theaters werden gemaakt. Intussen zijn er diverse side projects met Norland Wind-leden aan de gang. De Duggans nemen een eerste duo-cd Rubicon op, waar alle leden als gast aan meewerken. Maire Breatnach maakt met regelmaat cd’s onder eigen naam, Melrose vestigt zich door een aantal sublieme solo gitaar cd’s in het wereldje van de akoestische gitaar en daarnaast start hij met Blodig het duo Kelpie. Daarmee brengen ze een mix van Noorse en Keltische muziek. Halverwege deze eeuw ontstaat een samenwerking met accordeonist Manfred Leuchter en verder werkte Melrose mee aan het weergaloze project The Island tapes. Ook Blodig maakt enkele solo-cd’s, evenals Loefke, die regelmatig hierbij de hulp van (ex) Norland Wind groepsleden inroept. De harpist begint eveneens een duo met Breatnach en werkt later en nog steeds samen met het Amerikaanse duo Acoustic Eidolon en met pianist Lutz Gerlach.
Er volgen nog wel tournees, maar geen cd’s. De samenstelling van de formatie wisselt vrijwel bij elke tour. Zo verlaat eerst Melrose de grote formatie, Breatnach volgt en uiteindelijk ook Patrick Duggan vanwege gezondheidsredenen. Vaste keyboardspeler Matthias Kiessling kiest halverwege het eerste decennium voor voortzetting van een solocarrière. Ze worden in de loop der jaren vervangen door onder meer een Russische percussionist (Vladiswar Nadishana) en een contingent Deense vioolspelers, waaronder Kristine Heebol, Hal Parfitt Murray, Liv Vester Larsen. Twee jaar wordt gewerkt aan de cd Storm in a teacup die dit jaar verschijnt (zie: https://www.newfolksounds.nl/norland-wind-storm-in-a-teacup/recensies/2013).
De kern van de formatie bestaat nog steeds uit Loefke en Blodig, aangevuld met Noel Duggannorland wind en de nieuwe Deense violiste Angelika Nielsen en keyboardspeler Henning Flintholm. Die laatste verliet inmiddels de groep al weer en wordt tijdelijk opgevolgd door Christian von der Goltz. In die samenstelling gaf de formatie in december 2013 een aantal concerten en presenteerde zich op het 20e Celtic Music Festival. Vanwege de geringe productie – 5 albums in twintig jaar is geen vette oogst – en de vele side-projects zal het waarschijnlijk enige tijd duren voor een nieuwe schijf zich aankondigt. Maar in de afgelopen twintig jaar heeft Norland Wind zich geposteerd als een blijvertje. En daar zijn we voorlopig gelukkig nog niet van af.

Scroll naar boven