3MA – Anarouz

Anarouz
(Mad Minute Music)

Het trio is een superformatie van groten op hun instrument. Drie snaarinstrumenten ook en allen afkomstig uit Afrika. Ballaké Sissiko (kora) komt uit Mali, Marokkaan Driss el Maloumi speelt oud en Rajery is virtuoos op de Valiha uit Madagaskar. Noord, midden en zuid Afrika smelten samen in wonderbaarlijke klanken van deze drie heren.
Het is een waterval van parelmoeren noten. Ze sprankelen, vliegen rond je oren, dansen en ontroeren. Het drietal klinkt zeer ontspannen, de soli wisselen elkaar vloeiend af in elk nummer. De herkomst is soms te herleiden doordat het ene ritme sterk refereert aan de Malinese blues, een ander weer aan de Arabische makam en een derde aan de speelse melodieën uit Madagaskar. Maar eigenlijk is ook hier sprake van een versmelting en is het nauwelijks te achterhalen wie wat waar vandaan haalt. Een heuse fusie dus.
Op twee tracks is er ondersteuning van percussie (Khalid Kouhen). Het voegt daadwerkelijk iets toe aan de toch al opzwepende tunes, maar de gedrevenheid van de heren is zodanig dat je het in de andere nummers nauwelijks mist. Zelfs de klankkleur van de instrumenten kent een overeenkomst. Soms moet je erg goed luisteren of je nu de valiha of de kora hoort. De oud springt daar met name door de glissandi wat uit.
Op Hanatra en zijn er even vocalen te horen, maar op onze promo staat niet vermeld van wie. Op Arentina, het andere gezongen nummer, zijn ze duidelijk afkomstig van Rajery. Het heeft tien jaar geduurd voor de opvolger van het knappe debuut er ligt. Het was het wachten meer dan waard.

Scroll naar boven