4Reel – Days flow by

Days flow by
(4R2301, )

4Reel is een Nederlandse vierpersoonsband die muziek uit het Keltische gebied speelt en die bestaat twee oudgediende mannen met een indrukwekkende staat van dienst en twee duidelijk jongere vrouwen die ook reeds de nodige muzikale ervaring opdeden. Jos Koning maakte al zo’n zestig geluidsdragers, onder andere in groepen als Crackerhash, Perelaar en Twee Violen en een Bas. In 4Reel speelt hij nyckelharpa en viola d’amore – een in onbruik geraakte Italiaanse vioolvariant met (meestal) zeven melodiesnaren en evenveel resonantiesnaren. Ook verzorgt Jos achtergrondzang. Leo de Kruis (zang, bouzouki, gitaar, accordeon, piano) speelde heel veel jaren in de Dordtse groep Sistrum, of in afgeleiden van die groep. Hij maakte tevens een solo-cd en een cd met het kwartet Vaste Gasten, waar Jos Koning overigens deel van uitmaakt(e). De Kruis is de motor achter 4Reel, een regelaar pur sang.

De vrouwelijke inbreng bestaat uit Alieke Verburg (zang, fluit, draailier) en Lonneke Knegtel (contrabas, zang). Alieke deed ervaring op met het spelen van folk op fantasy-evenementen en kasteelfeesten. Zij fungeert als frontvrouw van de band. Lonneke’s instrument was lange tijd de klassieke gitaar, maar plots diende de contrabas zich aan. Naast in 4Reel speelt ze ook in de vrouwen bluegrass band Daisy Chain.

Op de debuut-cd Days flow by staan dertien tracks, deels overbekend, deels minder bekend en in twee gevallen zelf geschreven. Met die zelf gepende liederen openen en sluiten de muzikanten de cd. De kwaliteit van die twee nummers maken mij duidelijk dat dit de weg is die 4Reel op zou moeten gaan. Cailleach schreef Leo de Kruis in samenwerking met Taggie Eenstroom en dat swingt als een trein. Afsluiter Days flow by is een fraaie ballade met een prettige cadans van de hand van Alieke Verburg en Leo de Kruis.

Het is goed dat de hoofdzang wisselt tussen Alieke en Leo, dat voorkomt eenvormigheid. De nadruk ligt op het vlottere repertoire met nummers als Marrowbones, The bonnie ship The Diamond, Star of the County Down en The pride of Petravore. Maar gelukkig is er ook ruimte voor een ballade als Fear a batha, een Frans zeemanslied – Trois marins de Groix en een instrumentale oppepper in de vorm van een jigset.

De cd-opnames vonden plaats in Leo’s eigen Devadatta Studio, waarbij hij tevens de productie deed. Met een speelduur van boven de 50 minuten biedt Days flow by een ruime luisterervaring. De cd is gestoken in een eenvoudig kartonnen klaphoesje, met beperkte informatie. Maar uiteindelijk gaat het om de inhoud, en dat zit meer dan snor.

Website: www.4reelfolk.nl

Scroll naar boven