Paal Flaata – Come tomorrow

Come tomorrow
(Blue Mood Records BMCD6532)

De Noorse zanger-gitarist Paal Flaata heeft al een hele muzikale carrière achter zich liggen, als lid van groepen als Memphis News en Midnight Choir. Sinds het begin van deze eeuw begeeft hij zich op het solo-pad, met al zeven cd’s sindsdien op zijn naam. De laatste drie daarvan vormen een trilogie: het zijn hommages aan door Plaata hooglijk gewaardeerde muzikanten. In 2012 verscheen onder de titel Wait by the fire een verzameling interpretaties van nummers van Chip Taylor, in 2014 gevolgd door Bless us all, een eerbetoon aan Mickey Newbury.
Nu heeft Paal Flaata een tiental liederen geïnterpreteerd van de Texas troubadour Townes van Zandt, van wie tussen 1968 en 1978 een zevental studio-albums verscheen. Flaata heeft voor stemmige aanpak gekozen, waarin de poëtische waarde van de teksten van Zandt en het vloeiende, pastorale karakter van de melodieën uitstekend tot hun recht komen. Naast een basisbezetting van drums, bas en gitaar duikt een veelheid aan instrumenten op, zoals cello, pedal steel, hoorn, banjo, viool, piano, harpsichord, mellotron en vibrafoon. Bij vlagen riep het herinneringen bij me op aan The Triffids. Elegante, donkergekleurde weemoed.
Flaata heeft niet gekozen voor het bekendste werk van Townes van Zandt. Dus hier geen Tecumseh Valley, Pancho and Lefty, To live is to fly of If I needed you. De meeste nummers uit de keuze van de zanger – vier – zijn oorspronkelijk te vinden op van Zandts vierde album Delta momma blues. Daaronder het titelnummer van deze hommage, door Paal gezongen in duet met zijn dochter Maia Flaata. Flyin’ shoes en Kathleen zijn waarschijnlijk de bekendste nummers op deze hommage.
Paal Flaata heeft een authentiek theatraal tintje toegevoegd aan het werk van Townes van Zandt, en dat past uitstekend.

Scroll naar boven