A.M.G. Schmidt-prijs voor van Maasakkers

Gerard van Maasakkers en Egbert Derix hebben 16 april 2012 de Annie M.G. Schmidtprijs gekregen voor hun lied Zomaar onverwacht. Het nummer komt uit de laatste theatershow van Gerard van Maasakkers Lijflied.

In het lied bezingt de Brabantse zanger een alledaags moment met een verloren geliefde dat hem is bijgebleven. “De melancholische sfeer wordt opgeroepen door gevoelige beschrijvingen, in een huiselijke taal die bijna die van ons is maar net niet”, oordeelde de jury. “Een verrassend subtiel lied, waar steeds weer nieuwe kanten aan te ontdekken valt.”

Beste theaterlied

De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeld van Annie Schmidt (gemaakt door Frank Rosen) en een bedrag van € 3500,00.

Derix en Van Maasakkers kregen de onderscheiding in het DeLa Mar Theater uitgereikt door Janine van den Ende. De jury bestond dit jaar uit Cor Bakker, Nel Oskam, Frank van Pamelen, Marjolein Touw en voorzitter Jacques Klöters.
“Van Maasakkers is een zanger die niet ‘rijk en beroemd’ is geworden. Maar”, zei juryvoorzitter Jacques Klöters, “iedereen die verstand heeft van het lied noemt Gerards naam met eerbied.”

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt sinds 1991 uitgereikt voor het beste lied dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater.

De prijs ging eerder onder anderen naar Brigitte Kaandorp, Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten, Maarten van Roozendaal, Bram Vermeulen en Harrie Jekkers.

Extra Lading
Zomaar Onverwacht klinkt in eerste instantie als een liefdesliedje maar Van Maasakkers bezingt over hoe hij en zijn vriend na een jarenlange relatie uit elkaar gingen. Dat geeft de titel van het nummer een extra lading.

Gerard van Maasakkers kreeg in zijn zangerscarrière al een aantal onderscheidingen en prijzen. Met de Annie M.G. Schmidtprijs is hij zeer tevreden. “Het is de prijs waar ik een poosje al stilletjes op hoopte.”

En wij met hem… PROFICIAT!

Klik hier voor het juryrapport Annie M.G. Schmidtprijs 2011.

Scroll naar boven