A tribute to Alan Lomax

30 januari kon ik het laatste concert onder de titel A tribute to Alan Lomax meemaken. De voorstelling bestond uit drie delen. Eerst werd de documentaire film van Lomax The land where the blues began vertoond. Dan volgde een goed halfuur liederen van Lead Belly, gebracht door Roland. Dat Roland in deze liederen bijzonder op dreef is hoeft geen betoog meer.

Wat mij op die avond echt verraste was het concert van de groep The Golden Glows. Zij brachten gedurende tachtig minuten een reeks Prison Songs, liederen gezongen door (meestal zwarte) gevangenen in het zuiden van de Verenigde Staten. Alan Lomax en diens vader verzamelden die liederen, zowat driekwart eeuw geleden. Het was de eerste keer dat ik The Golden Glows in concert hoorde en ik was wat blij dat ik die maandagavond niet thuis maar in het Hasseltse Cultuurcentrum zat. De groep wordt geleid door zanger en gitarist Bram Van Moorhem. Hij wordt voor de zang bijgestaan door twee dames, Katleen Scheir en Nel Ponsaers. De rol van deze dames beperkt zich geenszins tot backing vocals. Zij zingen prachtig mee en hun sopraanstem en altstem vullen wondermooi de donkere stem van Van Moorhem aan. Bij momenten leek het me dat de stem van een gevangene echt zo moet geklonken hebben als die van Van Moorhem. Bij de meeste nummers kregen ze instrumentale bijstand van Geert Hellings op elektrische gitaren en ook van Frederik Meuleyzer op drums en grote trom. Middenin het concert werden een aantal nummers gezongen, alleen begeleid door Van Moorhem zelf op gitaar of helemaal a capella met vingergeknip om het ritme te ondersteunen.

Eén vrouwelijke Prison Song, opgenomen door vader Lomax, werd door de beide zangeressen in duo gezongen. Dat a capella gedeelte zorgde voor een sterke variatie in deze reeks liederen. Met het programma Prison Songs vertolkt de groep The Golden Glows een stuk muziekgeschiedenis van vorige eeuw op een boeiende 21e eeuwse manier.

Waarom ik nog over dit laatste concert verslag uitbreng? Omdat vanaf 19 maart de cd van de groep met deze liederen in de winkelrekken zal liggen en omdat op dinsdag 27 maart de live-voorstelling van deze cd plaatsvindt in de Monty te Antwerpen.

Scroll naar boven