Addio Gianmaria Testa (1958-2016)

Gianmaria-Testa-2De Italiaanse ‘cantautore’, Gianmaria Testa, een bijzondere singer-songwriter heeft zijn gevecht met Magere Hein verloren.
Na een tournee, einde 2014, voelde de man zich erg vermoeid en zegde alle aangekondigde concerten af.
Een hersentumor heeft hem geveld.

 

Heel vaak zijn de cd’s van deze auteur en zanger, die artistiek op het niveau stond van zijn landgenoot Paolo Conte, in NewFolkSounds besproken. Met lof. We zullen deze innemende man die achter zijn rond brilletje een intelligente blik liet zien, herinneren als een erg poëtisch en sociaal geëngageerd artiest die zijn teksten op betoverende melodieën zette en zong.

Niet voor niets heeft de Noord-Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers nummers van Testa vertaald en op zijn repertoire genomen. Testa’s Un aeroplano a vela werd bij van Maasakkers Zilveren vogel en het aangrijpende Dentro la tasca di un qualunque mattino werd Ik neem jou mee. mare

Op zijn cd uit 2006 Da questa parte del mare (Aan deze kant van de zee) zingt Testa over migranten. Deze liederen zijn helaas vandaag, tien jaar later, van een nog pijnlijker actualiteit als toen. Op 30 maart is Gianmaria Testa zijn collega’s Brassens en Vian, die hij ook soms vertolkte, in de chansonhemel gaan vervoegen.

Scroll naar boven