Diverse albums
Afenginn is een bijzondere band. Ik zag ze een aantal jaren geleden op Brossela en was geheel overdonderd. Een merkwaardig uitgedost stel muzikanten met een energieke show en niet thuis te brengen muziek. Het was onconventioneel, zeer boeiend en overtuigend. Destijds kon ik nergens een cd bemachtigen. Hun platenmaatschappij kwam en komt uit de Faeröer. Afenginn zelf heeft als thuisbasis Denemarken.
Mandolinespeler en hofleverancier van de composities Kim Rafael Nyberg (oorspronkelijk uit Finland), Rune Hofoed op drums en Rasmus Krøyer (klarinet en diverse andere houten blaasinstrumenten), violist Niels Skovmand en de Slavische bassist Andrzej Krejmiuk zijn de hoofdrolspelers op de eerste twee albums.
Retrograd (Tütl SHD67) is hun debuut uit 2004. Dat album wordt gekarakteriseerd als ‘avant-garde klezmer’, maar dat vind ik te kort door de bocht. Er zijn even zo goed invloeden uit de Nordic folk, jazz, rock en zelfs punk. Het is een wat anarchistisch geheel met absurdistische (muzikale) trekjes, vreemde maatwisselingen, tempo- en stijlwisselingen. Opzwepend is de muziek zeker, maar je kunt ook mooie melodielijnen verteren. In het nummer Näcken hoor je de contouren die Afenfinn -zeker op latere albums- zo kenmerken: vanuit een minimalistische tonenreeks worden instrumenten toegevoegd en een meeslepende melodie ontstaat. De composities van Afenginn zijn kleine muzikale hoorspelen met verrassende plots.
Opvolger Akrobakkus (Tütl SHD76) is een voortzetting van het muzikaal spektakel op Retrograd, al zijn de scherpe randjes er wat af. Het lijkt wat minder anarchistisch en wat meer gestroomlijnd. Je ontdekt zowel Balkan gerelateerde klanken, als minimalistische werkjes, van Noordse Polkapop tot symfonische folk.
Derde cd Reptilica Polaris (Tütl SHD 87) kan je een aanzet tot een concept cd noemen. Behalve de inzet van een marimba en (elektrische) gitaar in enkele nummers, wordt hier en daar ook een koperblazerssectie en een mannenkoor toegevoegd. Een nummer als Oh, Natura Totalitator klinkt eerder klassiek dan avant-garde. Ostinato Repetuum is zo’n typisch Afenginn nummer: een motief, hier op mandoloncello, wordt als in repetitieve muziek doorlopend herhaald en dient als basis voor verdere invullingen. Uiteindelijk ontwikkeld de track zich als een kleine symfonie. Het album bestaat uit 11 tracks, maar vormt in feite een lang doorlopend hoorspel.
Op Lux (Westpark Music 87243) zet de ontwikkeling naar elkaar overlappende composities zich voort. Het album is veel rustiger dan al zijn voorgangers en bevat semi symfonische werkjes. De energie zit hem meer in de knappe opbouw en dynamiek dan in het tempo van de melodie. De percussie is verfijnder. Het anarchisme is ingeruild voor modern art.
Opus (Westpark Music 87315) is een dubbelalbum met vier thema’s. Het standaard instrumentarium – mandoline, houten blaasinstrumenten, viool, bass en drums – krijgt aanvulling door gastmusici op onder meer trombone, marimba, cello, toetsen, cittern en elektronica en een strijkkwartet. De muziek wordt steeds verfijnder, melodieuzer ook. Het is haast een soundtrack waar je naar luistert. Enkele nummers worden gezongen door gastzanger Ólavur Jákupsson. Opus is een pure kamerpop symfonie, gebaseerd op Noordse folk, repetitieve muziek, jazz en rock.
Op het recente Klingra (Tütl SHD187) is een specifieke rol is weggelegd voor het Danish String Orchestra. In één lang werkstuk lopen songs en tunes in elkaar over. Het is geïnspireerd door de Faeröer en diverse musici uit dat eilandenrijk dragen een steentje bij, zoals zanger Teitur en bassist Mikael Blak. De teksten zijn ditmaal afkomstig van Faeröer singer-songwriter Danjal a Nesytabø. De wilde haren zijn de vijf heren van Afenginn, waar inmiddels Aske Jacobi de plaats innam van Andrzej Krejmiuk, wel kwijt. Desondanks blijven de producties een genot om naar te luisteren. Ze is niet in een hokje te vatten en heeft zowel binding met klassiek, minimal, folk en rock. De Bastard-ethno van weleer is geëvolueerd naar cross-over wereldmuziek met een delicate touch.
De muziek van Afenginn is te beluiteren in de serie Folkit: Nodic Sounds op de Concertzender via deze link