Airboxes – One for the road

One for the road
(www.airboxes.be)

Accordeonduo’s zijn erg in trek in de balfolkscene, en menig groots duo maakte furore. Airboxes onderscheidt zich door niet twee diatonische accordeons, maar een chromatische accordeon te combineren met een diatonische variant. Qua klankkleur ontlopen de instrumenten van Bert Leemans en Guus Herremans elkaar niet zoveel, wat tot een mooie homogeen geluid leidt.

Leemans is geen onbekende in de Belgische folkscene, getuige formaties als EmBRUN, Triple-X en B-boa. Leemans speelt chromatische accordeon sinds zijn prille jeugd, en op dit album speelt hij ook accordina, een met de mond aangeblazen instrument met het knoppensysteem van een chromatische accordeon.
Guus Herremans is daarentegen een betrekkelijk jonge en nieuwe virtuoos, wellicht bekend van Les Bottines Artistiques. Herremans is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de composities op One for the road, het debuutalbum van Airboxes.

Accordeons behoren tot de aerofonen, muziekinstrument die door lucht aangespeeld worden, en daarmee is de duo-naam meteen uitgelegd. Airboxes bouwt op inventieve begeleidingen en aantrekkelijke melodielijnen, waarbij veel ruimte wordt gelaten voor variatie en improvisatie.

Meer dan twee harmoniërende balginstrumenten zijn eigenlijk niet nodig om zo’n mooie stuwende muziek te maken. Toch breekt Airboxes het album halverwege met de compositie La vida loca, waarin een complete bandbegeleiding naar buiten komt die enigszins doet denken aan werk van de oude Franse formatie Le Gop. Een degelijke basbegeleiding en een improviserende elektrische gitaar in samenspel met een fiddle en percussie kleuren de fraaie muziek.

Het album is verzorgd opgenomen en gemixed door Jeroen Geerinck. One for the road heeft daardoor een hele prettige sound die de accordeons in volle glorie laat klinken. Dit debuut klinkt sowieso naar meer, en als niet-danser kan ik mij wel voorstellen dat de klanken van Airboxes een mega belevenis op de dansvloer zijn.

Scroll naar boven