AKA Trio – Joy

Joy
(Bendigedig BENDI4)

Bendigedig is een Welsh label dat tot nu toe uitgaven deed met Welshe muzikanten (Catrin Finch en Gwyneth Glyn). Haar derde productie is een internationaal trio met Antonio Forcione gitaar, Italië), Adriano Adewale (percussie, Brazilië) en Seckou Keita (kora, Senegal).
Laatstgenoemde vormt met Catrin Finch een zeer succesvol duo. Met drie verschillende werelddelen als muzikale achtergrond kan je dit gerust een wereldmuziekalbum noemen. Meest sprekend voorbeeld is openings- en titeltrack Joy. Een gezamenlijke compositie van het drietal, met vleugen van de West Afrikaanse melancholie en groove, met westerse harmonieën en een Zuid Amerikaanse swing dankzij subtiel, maar uiterst effectief percussiewerk. Een heerlijke track.
In Kanou herken je direct de Senegalese groove en uiteraard met de vocalen van Keita. Toch weet het trio ook hier regionale karakters te overstijgen, met een meerwaarde dankzij inventief arrangeren. Een bluesy compositie van Adewale met een riff van de kora? Of een bossa nova, waarbij de saudede wordt gezongen door een Senegalees? Geen enkel probleem.
Adewale voegt efficiënt zijn percussie paterns toe. Forcione is bescheiden, maar net zo bescheiden met zijn gedoseerde gitaarklanken. In andere composities neemt hij de lead en vertolkt de kora van Keita de andere rol. Zo kabbelt de hele cd voort. Dat is vaak een punt van kritiek, maar hier juist een compliment.
De heldere klank van de kora past voortreffelijk bij de akoestische gitaar van Forcione. Er staat nergens vermeld wie gastmusici zijn, maar ik hoor toch duidelijk een bas. De integratie is subliem, nergens storend, maar ook niet overdone. Er heerst een lekker laid-back sfeertje. De heren spelen lekker ontspannen, laten ruimte voor elkaar en het drietal klinkt desondanks volwassen en rijp. De titel spreekt boekdelen. Aan dit album kan niemand zich storen, wel verwonderen.

Scroll naar boven