Akleja – Wasser und Erde

Wasser und Erde
(Eigen beheer www.facebook.com/aklejafolk)

Regina Kunkel en Björn Kaidel komen uit Duitsland, maar hun cd Wasser und Erde werd opgenomen in de Zweedse Kraktjärn studio door Zweedse geluidstechnici. Niet verwonderlijk als je het instrumentarium en het repertoire bekijkt. Beiden spelen nyckelharpa, Kaidel voegt daar gitaar, bouzouki en ukelele aan toe. En het repertoire is een bonte verzameling aan Zweedse dansen en uit West Europa. Polka’s, polonaise, wals, een scottisch, mazurka, menuet…
Er zijn zowel eigen gecomponeerde stukken als overgeleverde, en deunen die werden geleend van andere muzikanten of gevonden in boeken. Alle stukken zijn instrumentaal en de meest voorkomende combinatie is bouzouki –nyckelharpa. Toch is een van de mooiste nummers een samengaan tussen nyckelharpa en fingerpicking akoestische gitaar (Frauke).
Er is sprake van een consistent geluid. Of er nu met gitaar of bouzouki, of met twee nyckelharpa’s gespeeld wordt (Polska efter Gustaf Wallin, Wasser und Erde). Dat laatste instrument is leidend in de klankkleur. Dan moet je van goede huize komen om een hele cd te boeien. En dat is en doet Renina Kunkel, met naast haar de effectieve begeleider Kaidel.
De muziek is niet erg vernieuwend, maar zeker niet doods of duf. Er spreekt spontaniteit in hun uitvoeringen. Gedragen tunes worden afgewisseld met behoorlijk swingende varianten (Prinz Peter bei den Schweinen). Dat het sterk Scandinavisch klinkt is dus niet verwonderlijk. Hier en daar doet het wat aan Vasen denken, maar Akleja heeft een eigen stijl, eigen geluid, eigen beleving. En dat is sterk voor een debuut.

Scroll naar boven