Alain Genty – Instant space

Instant space
(AC01/Buda Musiques)

Alain Genty is een klanktovenaar. Zijn hoofdinstrument is de elektrische bas, maar de multi-instrumentalist neemt op dit album ook gitaar, toetsen, drums en percussie voor zijn rekening en hier en daar is zijn stem te horen. Genty maakte deel uit van een aantal gerenommeerde Bretonse folkgroepen (bijvoorbeeld Gwerz en Barzaz) en speelde in duo met onder meer Patrick Molard en Tony McManus. Zijn andere belangrijke rol is producer en klanktechnicus. De meest recente bijdrage leverde hij aan albums van het duo McIver-Sauniere.
Genty is geen doorsnee muzikant, altijd op zoek naar grenzen en mogelijkheden. Dat doet hij op zijn vijfde album onder eigen naam niet anders. Geen standaard folky melodieën, wel experimentele muziek met flarden folkinvloeden. Sterker aanwezig zijn progressieve rock- en jazzinvloeden. Dat wordt (in enkele gevallen) versterkt door medecomponist Nicolas Giraud, die op de meeste nummers trompet speelt. Hij improviseert over de toch al vrije melodielijnen. Als basis dient de heerlijk knorrende bass van Genty, aangevuld met keyboards, soms  minimaal, maar klanktapijten zijn uitgesloten.
Instant space  is geen makkelijk album dat je even tussen twee borrelhapjes door verorbert. Toegankelijker zijn Dans Derou en slottrack Ajari #3, duetten van Genty met de harp van Christophe Sauniere. Sous les citronniers, met hoorn en trompet op de basis van de brommende bas, doet me gek genoeg denken aan Pink Floyds meesterwerk Atom heart mother. En dat je van een solobas kan genieten bewijst de titeltrack, mede door de voortreffelijk gemixte geluidscollege.
Wat Genty c.s produceren vereist aandacht, serieuze luistervaardigheid. Dan ontdek je wederom een prima album van de innovatieve geluidskunstenaar en muzikant Alain Genty.

Scroll naar boven