Alberto Lombardi – The Fermi Project

The Fermi Project
(Acoustic Music Records 319.1598.2)

Alberto Lombardi is een vingervlugge fingerpicker uit Italië. Zijn The Fermi project is opgedeeld in een viertal thema’s.
Openingstrack Spaghetti Ennio herbergt een aantal fragmenten uit bekende Morriconecomposities, maar Lombardi verpakt ze in een eigen werkstuk. Ook  o sole mio kan je koppelen aan Italië. Hier vliegen de melodie, de ritmepatronen en de improvisaties je om de oren en dat geldt net zo voor het tussenliggende How sweet it is (to be in love with you). Een vaak gecoverde Hollandsong, maar zoals Lombardi het doet is ongeëvenaard. Vliegensvlugge, krachtige noten, omspelingen van de hoofdlijn en ritmewisselingen en –accenten bij de vleet.
Hierna volgt een blokje met drie bewerkte Beatlessongs, allen van McCartney trouwens: Penny Lane, Help en Yesterday. Lombardi presteert het bijvoorbeeld in de eerste om naast de hoofdmelodie ook alle bijwijsjes te spelen. Met de titelsong als intermezzo werpt de gitarist zich vervolgens op vier jazzstukken, waarvan Blue Moon het bekendste is. Afsluiten doet hij met twee covers en een eigen ragtime. Op Herbie Hancock’s Cantaloupe island zet hij daarbij een lekker vervormde elektrische gitaar voor de solo in.
Lombardi is een gitarist die veel, heel veel noten in zijn spel legt. Soms wordt je daar kriegel van, maar bij deze snarenplukker is het efficiënt. Het zijn versieringen als bijvoorbeeld de grace-notes in de Schotse doedelzakmelodieën. Kenmerkend voor zijn geluid is de krachtige, staccato baslijn en de jazzy akkoorden waarmee hij de improvisaties begeleidt.

Scroll naar boven