Algambra – Algambra

Algambra concert_4_1_CD_v4

Algambra
(Sketis Music SKMR 110)

Al eerder bespraken we een verzameling uitgaven van het uitstekende Russische label Sketis Music (https://www.newfolksounds.nl/sketis-music-3/tip-cd/2014). Het label kent een gevarieerdheid van traditionele volksmuziek uit het land tot die uit Mongolië, van Russische country tot Noordpoolfolkrock. Ook het instrumentarium dat op speciale cd’s aan bod komt is veelzijdig.
Een van de meest aantrekkelijke schijven in voorgaande bespreking was bijvoorbeeld Listening in the dark (Sketis SKMR 098) van Morpheus Hang op bolle stalen klankschaal. Algambra is de naam van een fusieformatie uit Moskou met als initiatiefnemer Yuri Rubin (aka Morpheus Hang).
De zespersoonsformatie bestaat verder uit een celliste/metalofoon bespeelster, twee gitaristen, een bassist en een Keltische harpspeler, aangevuld door gastspelers op percussie. Hun achtergronden variëren van oude muziek tot jazz, Indiase en minimalistische muziek tot mediterraan. Rubin weet er een zeer fraai geheel van te maken.
De composities doen kosmisch aan, soms wat meditatief door de vele sequences, maar met voldoende afwisseling om te kunnen boeien. En een nummer als Step aside, met harp , percussie en hang in de hoofdrol swingt gewoon. Ook Night song daarna is een heerlijk meeslepend werkje. Het doet denken aan een mix van Rúdiger Opperman en de beste periode van Andreas Vollenweider, maar dan zonder opsmuk.
De ondersteuning door de gitaristen is subtiel, haast verborgen, maar essentieel. De composities hebben kop en staart, vertrekken vanuit een kader waarin de basis en de sfeer wordt vastgelegd, waarna vrij, maar nooit exorbitant wordt geïmproviseerd. Prima schijf deze Algambra.

Scroll naar boven