Alim Qasimov & Michel Godard – Awakening

Awakening
(Buda Musique 860347)

Michel Godard bespeelt een bijzonder instrument, namelijk de serpent. Het slangachtige instrument is familie van de koperbassen. Maar Godard is eveneens een buitengewoon muzikant. Oorspronkelijk uit de jazz- en klassieke wereld, is hij vele samenwerkingen aangegaan met gelijkgestemden uit de wereldmuziek. Zo waren er in het verleden prachtige producties op het roemruchte Silex label met onder meer draailier maestro Valentin Clastrier.
Improvisatie, zelfs avant-garde is telkens een uitgangspunt. Ook op de cd Awakening, die tot stand kwam met medewerking van zanger en framedrumspeler Alim Qasimov, Salman Gambarov (piano) en Rauf Islamov (kamancheh, de Iraanse knievedel). Gedeeltelijk worden bestaande liederen bewerkt, enkele zijn speciaal voor dit gecomponeerd en ook Godard levert zelf enkele melodieën aan.
Je moet houden van de wat schreeuwerige zang van Qasimov, die rijk geornamenteerd is. In twee langer stukken – Dunya Mardiar Dunyasi en Kimler geldi kinler getdi gaat het alle kanten op: van verstilde passages met ruim uitstervende pianoklanken met een solerende kamacheh tot een file aan geluiden, gecreëerd door de vier verschillende instrumenten, waarbij je nauwelijks een (melodie)lijn kunt ontdekken.
Er zijn ook lange(re) balladen met de zang van Qasimov centraal en een herhalende sequens door de knievedel (de titelsong), waarbij de serpent voor de inkleuring zorgt. Mansuriyya wordt verzorgd met de Kamancheh, framedrum en improviserende zang, dat me af en toe aan de qawwali uit Pakistan deed denken. Het afsluitende Trace of Grace is dan weer een indringend werkje.
Geen makkelijk wegluisterend plaatje, maar uit dit soort experimenten en gedurfde projecten ontstaan weer nieuwe wegen.

Scroll naar boven