Allison de Groot & Tatiana Hargreaves – Hurricane Clarice

Hurricane Clarice
(Free Dirt Records DIRT-CD-0104)

American old-time muziek vanuit de diepste beleving is juist dat wat Allison de Groot en Tatiana Hargreaves willen neerzetten met Hurricane Clarice. De jonge vrouwen werden uitgedaagd om een album te maken dat de energie van hun live optredens evenaart, maar dat ook diep geworteld over komt, in een zo aantrekkelijk mogelijke old-time setting.

Gedurende het proces zijn beiden getriggerd door producer Phil Cook om zowel muzikaal als persoonlijk de diepte in te gaan. Dat laatste gebeurde door terug te gaan in ieders familiegeschiedenis. Het album werd al eens informeel opgenomen, en heeft verdere groei doorgemaakt tijdens live optredens en oefensessies. Anderhalf jaar later volgden de officiële opnamedagen, waarop het album meermalen als set werd vastgelegd, om na alle opnamesessies pas terug te gaan luisteren en de beste resultaten voor het uiteindelijke album te gebruiken. Het valt op dat er in een live-setting is opgenomen, waarschijnlijk met zo weinig mogelijk microfoons.

De zang is in de mix er niet extra uitgetild, maar klinkt alsof de dames live zonder versterking spelen, zeer authentiek dus. De muzikale ontwikkeling zorgde voor een meer vrijelijke aanpak waarbij gezocht werd naar datgene dat Hargreaves en De Groot met elkaar verbindt, of de een met de groove van de ander meegaat en visa versa. Eigenlijk is het een soort geïmproviseerde opzet om zo authentiek en groots mogelijk de muziek in te kleuren.

Hargreaves is een doorgewinterde old-time fiddler die op menig album als gastmuzikante haar strijkkunsten laat horen, onder andere bij Nate Leath, Laurie Lewis en Jason & Pharis Romero. Ze is tevens de jonge zus van jazz-fiddler Alex Hargreaves. De liefde voor de fiddle zit duidelijk in haar familie. Allison is een banjovirtuoze die ooit aan het kraambed van de formatie Della Mae heeft gestaan, maar de groep na het verschijnen van de debuut-EP heeft verlaten. De Groot maakt ook deel uit van de (Bruce) Molsky Mountain Drifters. Ze zoekt het duidelijk in een kleinere setting, het liefst in een duo of trio, deze keer met Hargreaves, met wie ze ook al eerder een duo-album heeft gemaakt.

Hurrican Clarice telt negen tracks en staat bol van de old-time fiddle en banjoklanken, zowel in songs als instrumentaal. Opmerkelijk zijn een paar korte introducties die ingesproken zijn door de grootmoeders van beiden. Luister naar de warm klinkende openback oldtime banjo, de rijke fiddlestreken, de authentieke tweestemmige zang en de interessante variaties op dit opzwepende, passievolle album!

Scroll naar boven