Alvenrad – Veluws ijzer

Veluws ijzer
Luidheim  Luid001

Je kan de mannen van Alvenrad – Jasper Strik (toetsen, zang), Mark Bertszoon (zang, gitaar) Nathanael Taekema (slagwerk) en Thijs Kwint (basgitaar) – creativiteit niet ontzeggen. Hun platenlabel heet Luidheim, naar het thuisvolume van de band, en de titel van hun derde plaat verwijst eveneens naar wat ze produceren, namelijk Veluws ijzer, oftewel Metal van de Veluwe. Folk kan je het beslist niet noemen. De stevig vervormde gitaren, beukende drums, dreunende bassen en de grungezang horen bij de categorie stevige metal.

Maar de band refereert wel voortdurend naar sagen, legenden en andere lokale verhalen. Zoals ze het zelf aangeven, is Veluws Ijzer ‘toegewijd aan de Veluwse natuur, geschiedenis en folklore. Verwijzend naar het ijzer dat eeuwenlang in deze streek gewonnen werd, smeedden zij hun krachtigste werk tot op heden. Alvenrad voert de luisteraar mee over oneindige heide en door eenzame bossen in het hart der Veluwe’.

Daarbij zingen zij in passages in de Veluwse streektaal. En als toegift komt het album met een keur aan schilderijen en zeefdrukken van de hand Gust van de Wall Perné (1877 – 1911), eveneens een verstokte Veluwenaar en mythologie liefhebber.

Voor wie de volumeknop eens flink open wil zetten is Veluws ijzer een must.

Scroll naar boven