Andries Boone – C.O.L.O.R.S

C.O.L.O.R.S
(Trad Records TradCD003)

Andries Boone is de zoon van.., maar heeft inmiddels in de afgelopen 20 jaar zelf een naam van formaat opgebouwd. The Ballroomquartet en MANdolinMAN zijn de bekendste formaties waarin de mandolinespeler zijn kunde toont. Met C.O.L.O.R.S brengt hij een eerste cd onder eigen naam uit met louter eigen composities.
Enerzijds zou je verwachten dat die diep traditioneel geworteld zijn. Anderzijds, wie Boone’s werk een beetje kent, kijkt niet op van een vreemde wending. Desondanks verwondert C.O.L.O.R.S. Maar liefst 22 gastmusici, onder wie Dirk Naessens, Toon van Mierlo, Dree Peremans jr (nog zo’n illustere naam in de Vlaamse folkhistorie) en Koen Garriau, verzorgen de composities van Boone.
Het instrumentarium bevat naast de mandoline ook klavieren, vibrafoon en violen door Boone. De gastmusici zorgen dan voor contrabas, drums, Uillean pipes, cello, en een arsenaal aan koper- en houten blaasinstrumenten, die worden aangevuld met zang. Juist die blazers spelen een bepalende rol. Ze zijn aangenaam dominant aanwezig. Boone geeft dan ook aan dat hij voor deze composities zich liet inspireren door hedendaagse bigbands, barokmuziek en filmcomponisten als Mancini en Schifrin. Zonder een kopie te – willen – zijn, mag je de muziek van Boone c.s gerust filmisch noemen.
Beelden dringen zich in je gedachten op. Dat zijn bij mij niet de kleurrijke titels, geïnspireerd door poëzie door de Leuvense dichter van Eyck. Eerder sfeerbeelden van een nostalgisch café, een glooiend landschap in de herfst, een rit in een Amerikaanse slee in hartje, zeg Leuven, een slow motion projectie van een dame in oceaan blauw (Queeny blue)  in een heerlijk romantische getinte air.
Boone blijft verbazen, maar hadden we dat niet kunnen verwachten? Na bijvoorbeeld traditionele Kempische volkswijsjes in een Bosa nova aanpak kan je van Boone alles verwachten. En dat het goed is…

 

Marius Roeting en Bart Vanoutrive maakten – zonder het te weten – onafhankelijk van elkaar een recensie van de cd van Andries Boone. We willen jullie deze tweede beschouwing niet onthouden.
Klik hier voor de recensie van Bart.

Scroll naar boven