Andy Irvine – 70th birthday concert / Parachilna

andy 70

7oth birthday concert
(
Andy Irvine AK5, www.Andyirvine.com)

Parachilna
(
Andy Irvine AK4, www.Andyirvine.com)

Op 16 en 17 juni 2012 werd de zeventigste verjaardag van één van de grootste Ierse folkmuzikanten gevierd met twee concerten in Vicar street in Dublin. De opnamen verschenen onlangs in twee formaten: een enkele cd en een DVD. Wie denkt spekkoper te zijn door een keuze te maken komt van een koude kermis thuis. Slechts een drietal songs komt zowel op de CD als op de DVD voor. De rest is anders! Als fan zou ik beiden aanschaffen. Want ondanks de hoge leeftijd en iets slijtage op de stem, is Irvine als muzikant nog net zo briljant als altijd.
Dat kan je niet van al zijn collegae zeggen. Trieste voorbeeld is Terry Woods, die met de herenigde Sweeney’s men duidelijk geen toon meer kan houden en vocaal weinig tot niets meer presteert. Irvine wordt op deze cd/Dvd bijgestaan door vele ex groepsgenoten: wel Paul Brady, Donal Lunny en Liam O’Flynn, maar geen voltallig Planxty. Opvallend is ook het geheel ontbreken van Patrick Street leden. Wel aanwezig de collegae uit Mozaik, waaronder onze eigen Rens van der Zalm en andere gasten als Bruce Molsky, George en Manolis Galiatos. De carrière van Irvine wordt doorlopen, maar niet per sé chronologisch. Op de cd/DVD kom je uiteraard The Blacksmith en West coast of Clare tegen.
Op de cd-versie weer wel een ander hoogtepunt, Plains of Kildare, maar weer niet Mary and the soldier of de twee Bulgaarse tunes van Irvine uit de Planxty tijd. Muzikaal is het een echt feestje: er wordt ontspannen, maar vakkundig gemusiceerd. Een maand later zat Irvine met de tegenwoordig daar wonende Van der Zalm in Australië. Ze maakten onderweg opnamen op een laptop en mixten dat af in een studio nabij Parachilna. Ondanks de studio wordt duidelijk gemeld ‘live recorded’, wat dus niet inhoudt dat het voor publiek is geregistreerd, maar zonder (al te veel) correcties en overdubs. De selectie van 10 songs is een mix van Britse en Australische songs. Onder die laatsten verstaan we dan ook de in Australië gecomponeerde liederen van Irvine. Bekenste zijn andy rens0002I wish i was in Belfast town, Farewell to Kellswater en het schitterende, door Alistair Hulett gepende He fades away.
Het is heerlijk om te horen hoe de klanken uit bouzouki, mandola, mondharmonica (Irvine) , gitaar, mandoline en viool (Van der Zalm) samensmelten en hoe de stemmen van de twee harmoniëren. Het lichtvoetige snarenwerk met krachtige teksten die er toe doen…. Duidelijk dat Irvine het nog lang niet verleerd is. Nostalgie noch teren op oude vergane glorie, maar blijven gaan voor datgene dat folkmuziek nodig heeft!

Scroll naar boven