Ángel Parra – chante Violeta Parra

Chante Violeta Parra
(EPM 986980)

Violeta Parra, die geldt als de moeder van het nieuwe Chileense lied, werd op 4 oktober 1917 geboren. Zij die Gracias a la vida, schreef en zong, een der mooiste dankliederen aan het leven, maakte zelf een eind aan haar leven. Ze was net geen vijftig toen ze zich een kogel door het hoofd schoot.Haar kinderen Ángel en Isabel waren evenzo vertegenwoordigers van dat Chileense lied. Ángel, die ook gevangen gezet werd bij de coup van 11 september 1973 die Pinochet aan de macht bracht, werkte vooral verder als Chileens zanger vanuit Parijs waar hij als banneling verbleef. Als hommage aan zijn moeder bij haar honderdste geboortedag bracht hij vijftien liederen van moeder opnieuw uit. Hij maakte een keuze van zowel poëtische, ernstige als politieke (spot)liederen uit zijn moeders oeuvre. Met zijn krachtige warme stem zingt hij de liederen op een waardige manier.
Paloma ausente is effenaf een prachtlied en bij Que dira el Santo Padro is de spot zó hoorbaar. Mazurquica Modernica is een leuke song over het zingen van protestliederen. Ángels stem is bijzonder geschikt voor het lange dramatische nummer Se junta dos palomitos. De liederen op deze cd worden niet begeleid op klassieke Chileense instrumenten zoals de gitaar en de charango, maar wel op piano. Ook dat maakt deze cd bijzonder. Parra’s vriend Mathias Pizarro zorgde voor de arrangementen en de pianobegeleiding. Het spreekt haast vanzelf dat deze keuze uit de liederen van Violeta Parra moest eindigen met het wereldwijd bekende Gracias a la vida. Wie kent niet één of andere vertolking van dat lied door bijvoorbeeld Mercedes Sosa, Joan Baez of Yasmin Levy? De eerder trage, meer ingehouden gezongen versie door Violeta’s zoon Ángel houdt meer dan stand naast die andere vertolkingen.
Ángel eerde zijn moeder al in 2006 met het boek Violeta se fue a los cielos waarnaar ook de gelijknamige biografische film werd gemaakt. Deze gezongen hommage is een ultiem eerbetoon van de zoon aan zijn moeder. Ruim een uur lang kan je hierop liederen van Violeta Parra beluisteren. Het inlegboekje bevat alle teksten in het Spaans en in Franse vertaling. Ángel Parra kon de uitgave van deze cd helaas niet meer meemaken. Hij is op 11 maart door ziekte overleden.

Scroll naar boven