Ángel Parra is niet meer

De Chileense zanger Ángel Parra is op zaterdag 11 maart 2017 te Antony, ten zuiden van Parijs, overleden. Ángel Parra, geboren te Valparaiso op 27 juni 1943, was de zoon van Violeta Parra, de vrouw die in de zestiger jaren misschien wel de belangrijkste figuur was van ‘La Nueva Canción Chilena’.

Bij de coup op 11 september 1973 waarbij president Salvador Allende gedood werd, werd Ángel opgesloten in het nationaal stadion te Santiago de Chili, net als die andere Chileense protestzanger Victor Jara. Hij sympathiseerde immers, net als de andere zangers uit die nieuwe beweging, met de Unitad Popular. Parra overleefde deze hardhandige opsluiting en vond nadien asiel te Parijs, net als zijn zuster Isabel. Allebei bleven zij belangrijke vertegenwoordigers van het nieuwe Chileense lied.

De discografie van Ángel Parra is groot.
In Frankrijk heeft hij ook Franse chansons vertolkt, onder meer chansons van Georges Brassens, die hij zowel in het Frans als in het Spaans zong.
In 2006 schreef hij over zijn moeder het boek Violeta se fue a los cielos dat als basis heeft gediend voor de gelijknamige film.
Naar aanleiding van de film verscheen bij New Folk Sounds het artikel Violeta Parra, Moeder van het Chileense lied. Ángel is na drie jaar strijd tegen kanker bezweken aan de ziekte. Veel cd’s van deze zanger zijn bij EPM Musique uitgebracht.

Scroll naar boven