Anghjula Potentini – A lettera d’amore – chant traditionel Corse

A lettera d’amore – chant traditionel Corse

(Buda Musique 860130)

Muzikaal Corsica staat vooral bekend om zijn polyfone zanggroepen, maar ook solisten hebben naam gemaakt. Een nieuwe solostem uit Corsica is Anghjula Potentini. De eerste klanken op haar eerste cd trekken al meteen de aandacht. Je hoort dat hier een vrouw aan het zingen is die weet wat zingen is.

Zij is ook niet echt een debutante. Al in 1999 maakte ze deel uit van een tijdelijke vrouwengroep die een cd met Corsicaanse polyfonie vol zong: Donni di l’esiliu. Enkele jaren terug zong zij ook bij de groep Caremusa. Begeleid door een trio klassiek geschoolde muzikanten zingt ze met haar warme alt vooral traditionele gezangen. Viool en altviool, contrabas en melodica zijn de basisinstrumenten. Melodicaspeler Philippe Rak zorgt ook voor percussie op marimba, klokkenspel en darbouka. Potentini laat haar begeleiders helemaal tot hun recht komen met een instrumentaal nummer dat ze samen componeerden. De cd klinkt niet altijd vertrouwd Corsicaans. Haar manier van zingen, met nogal wat vibrato per momenten, doet soms aan de Portugese fado denken. Naast traditionele nummers zingt ze ook een drietal liederen van auteurs, ondermeer Beata Funtanella van Ghjuliu Bernardini, de vader van de I Muvrini’s. Het meest Corsicaans klinkt ze in het enige religieuze lied op de cd, Dio vi salvi regina. Dat zingt ze samen met de veelbelovende jonge groep Barbara Furtuna die zo voor het enig polyfone nummer op de cd zorgt.
Tenslotte zingt Potentini a capella een aangrijpend eigen lied dat ze schreef ter nagedachtenis aan haar grootmoeder: Caccara Filippina. Anghjulia Potentini kan als solozangeres naast de bekende Jacky Micaelli of Mighela Cesari staan. Zij verdient een plaats op grote podia.

1 gedachte over “Anghjula Potentini – <em>A lettera d’amore – chant traditionel Corse</em>”

  1. CarAmusa heette die groep Anghjula heeft inmiddels een prachtige derde CD uitgebracht, Na fiara is nu ook “Ora Serena” te beluisteren, met onder andere de schitterende tekst van Carl’Antò Guastalli, ‘A mio Cunfina”, een lied dat je meevoert door het gebied ‘in trà Petra Ghjusta è Pratu’, een stukje Castagniccia. Maar de hele CD is van zeer hoog niveau, de warme stem van Anghjula boeit van de eerste noot tot de laatste. Bijkomend voordeel is dat haar dictie zo duidelijk is dat je haar teksten woord voor woord kunt volgen! Deze vrouw verdient inderdaad een plaats op de grote podia, al ben ik eigenlijk blij dat ze die nog niet heeft, dat ze benaderbaar blijft en op informele bijeenkomsten haar prachtige stem laat klinken… Daar is de Corsicaanse zang namelijk voor bedoeld!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven