Anne-Mari Kivimaki – Ilja

Ilja
(Nordic Notes K3JCD011)

Anne-Mari Kivimäki rondde haar doctoraalstudie aan de Sibelius Academie af met vijf projecten die ze de Suistamo series noemde. Ilja is het slotproject en dat werd opgehangen aan de veldwerker Ilja Kotikallio. Ze bestuurde 25 uur audio-opnamen met interviews en verhalen van en rond Kotilallio en verwerkte die gegevens, indrukken en emoties, trok rond in de streek waar Kotilallio leefde, maakte er muziek en verdiepte zich in de cultuur van de streek aan de (huidige) Russische grens.
Dit alles resulteerde in nieuwe composities. Ilja, de cd, lijkt dan ook meer op een totaaltheatershow dan op zomaar een cd. Menige track kent ‘delen’ waarin melodie of tempo wordt afgewisseld met een passage of waarin van radicaal van stijl wordt veranderd.
Centraal staat de knoppenaccordeon van Kivimini. Ze wordt bijgestaan door haar vaste begeleiders Ville Rauhala (contrabas) en Pekko Käppi (gestreken lier, percussie, zang) en een zevental gastmusici op instrumenten als mondharmonica, kantele, lyre, harmonium, viool, synthesizer en percussie. Naast instrumenten werden ook geluidsfragmenten van veldopnamen ingemixed. Kivimaki neemt ook de leadvocals voor haar rekening.
Het is een intrigerend plaatje, maar kent heel wat ruwe randjes. Wat tegen gaat staan is uniforme manier van spelen op de accordeon. Vrijwel alles staat ook in de vierkwartsmaat. Het geluid is scherp en hard met weinig finesse. Dat maakt het luisteren niet echt ontspannend. Ilja lijkt me dan ook meer geschikt voor een live beleving dan een cd-tje dat je eens voor je plezier opzet.

Scroll naar boven