Anne-Mari Kivimäki – Lakkautettu kylä

Lakkautettu kylä
(Nordic Notes NN079)

De Winteroorlog is een wat onderbelicht hoofdstuk in de Europese geschiedenis. Toen in de winter van ‘39-’40 aller ogen waren gericht op de situatie in Midden-Europa, werd er in het grensgebied tussen Finland en Rusland een verbeten strijd uitgevochten. De Finnen wonnen weliswaar tot ieders verbazing overduidelijk de eerste slag, maar moesten later ongeveer een tiende van hun grondgebied afstaan aan de Russen, vooral in Karelië.

De cd Lakkautettu kylä (afgeschaft dorp) is het derde deel van een trilogie. De schijf bevat de soundtrack bij een fototentoonstelling die terugblikt op het verlies van Suistamo, een dorp in het huidige Russisch Karelië. De thema-cd is bovendien deel van de thesis waarmee accordeoniste Anne-Mari Kivimäki haar doctorstitel behaalde aan de Sibelius-Academie in Helsinki.

Het album bevat naast zang en muziek een mengeling van locale soundscapes en (in het Fins gesproken) archiefopnamen. De muziek klinkt vooral gedragen, kent veel herhaalde thema’s en heeft soms een experimenteel karakter. Maar in het oorlogslied Äänisen Aalot klinkt enige melancholie door. Het accordeon van Kivimäki in de Säkkijärven Polkka, de baskantele (bespeeld door Timo Väänänen) in Lipitsä 2 en de polyfonische zang in Rauha ja hiljaisuus maken duidelijk dat je toch een cd met Finse wortels beluistert.

Scroll naar boven