Anne-Mari Kivimäki & Palomylly – Hämeen lauluja

Hämeen lauluja
(Nordic Notes NN133)

De uit het Finse Häme afkomstige Anne-Mari Kivimäki studeerde net zoals vele folkmusici aan de Sibelius Academy in Helsinki, maar keerde na haar studie terug naar de bron, Häme. Daar – maar ook in haar studie – richt ze zich op de regionale muziek. Die is vooral vocaal gericht, al zou je dat op dit album niet direct zeggen.
Een typisch Russische accordeon, viool en contrabas vormen de begeleidende instrumenten, aangevuld door gitaar, percussie en gestreken lier. Zelf omschrijft ze het album als een poging om minimalistische moderne vocale muziek met improvisatie te creëren. Minimalistisch wil ik het zeker niet noemen. Daarvoor is het te gearrangeerd, te melodieus ook, al zijn wederkerende sequensen kenmerkend voor de muziek van Kivimäki. De meeste daarvan zijn van eigen hand, al wordt ook verwezen naar de traditie en zelfs een bewerking van een Amerikaanse gospel (Ain’t no grave).
Knap is dat je goed moet luisteren en dan pas wat typerende gospelachtige elementen ontdekt. Dan maak je dus eigen muziek! Dat minimalistische gaat wel op voor de Kehtolaulu suite, gebaseerd op een compositie van Armas Järnefelt. Als slottrack krijg je nog een driestemmig a capella gezongen oude folksong uit Häme, letterlijk overgeleverd van oma, naar moeder en kind.

Scroll naar boven