Anneke Douma – In libben fol muzyk

In libben fol muzyk
(Marista MCD 16214)

In Friesland is Anneke Douma een begrip. De zangeres met de doorleefde altstem staat al meer dan vijfenvijftig jaar op de planken. Toch lanceerde ze eind vorig jaar nog een cd. Het werd een bijzondere mix van liedjes die haar na aan het hart liggen.

De zangeres uit Leeuwarden vertrekt van haar geboorteplek (Berteplek) Lioessens en eindigt bij het Aldershûs, de Friese klassieker waarvoor Pieter Jelles Troelstra ooit nog de tekst schreef. Daartussen andere evergreens in het Fries. Wilco Berga veranderde Island in the Sun van Harry Bellafonte in Lân fan blau en grien en Doede Veeman voorzag Padam van Edith Piaf van een Friestalige tekst. In It daget in Fryslân, de Friese versie van het bekendste lied van Laurika Rauch, Op Blouberg se strand, blijkt de artistieke verwantschap van Douma met de Zuid-Afrikaanse zangeres.

Anneke Douma groeide op met muziek. Haar kinderen doen voorlopig niet voor haar onder. Haar zingende dochter Agnes Sambrink en haar drummende zoon Hans Sambrink leverden eveneens bijdragen aan deze cd met dertien tracks. Sterk uiteenlopende liedjes, maar allemaal met het duidelijke stempel van de Keninginne fan it Fryske liet.

Scroll naar boven