Annie Ebrel Quartet – Roudennoù


Roudenno
ù
(coop breizh cd 1001)

Zangeres Annie Ebrel is al vele jaren een vaste waarde in de Bretonse muziek. Heeft ze niet zoveel uitgebracht onder eigen naam, ze verleende haar medewerking aan veel muzikale projecten in Bretagne.

Ebrel verruimt graag de traditionele muziek naar nieuwe muzikale invloeden. Haar samenwerking met de Italiaanse jazz contrabassist Riccardo Del Fra, nu al tien jaar geleden, werd overal geprezen. Haar nieuwe cd, waarin ze samenwerkt met drie muzikanten uit verschillende disciplines, verdient evenzeer alle lof. Op Roudennoù spelen drie muzikanten mee: Bijan Chemirani, een percussionist van Iraanse afkomst op zarb, daff en oudou, Pierrick Hardy, een gitarist en klarinettist met klassieke scholing en Olivier Ker-Ourio, een mondharmonicaspeler uit de blues en jazzwereld. Ebrel zelf zingt met haar glasheldere stem zowel traditionele Bretonse gezangen als auteurliederen en zelf gecomponeerde liederen. Haar zang is het dragend element op de ganse cd. De drie muzikanten weven als het ware een muzikaal web om haar zang heen. Wie de tijd en de rust neemt om naar dit werk te luisteren wordt meegezogen in een bijzonder fraai muzikaal universum dat het relatief kleine Bretagne overstijgt. Erg mooie traditionele muziek voor deze eenentwintigste eeuw.
Wat een goed idee ook van de uitgever om bij deze audio-cd een bijna halfuur durende DVD te voegen waarin Ebrel en Hardy in het Frans hun kijk op deze muzikale samenwerking verduidelijken. Tussendoor worden fragmenten getoond van een live-optreden.

Scroll naar boven