Aoife O’Donovan – Age of apathy

Age of apathy
(Yep Roc records CDYEP3010)

De uit Massachusetts afkomstige Aoife O’Donovan groeide op in een Iers-Amerikaans gezin, dat de zomers doorbracht op het groene Ierse eiland. Zo kwam de jonge Aoife in aanraking met de melancholische Ierse liederen. De zomers in Ierland speelden een grote rol in haar muzikale ontwikkeling, die eveneens sterk beïnvloed werd door de akoestische muziek uit New England, in het Noord-Oosten van de US.

Tijdens haar muziekstudie ontmoette ze de muzikanten waarmee ze later de formatie Crooked Still vormde. Deze succesvolle band richtte zich voornamelijk op een eigen inkleuring van Amerikaans-Keltische georiënteerde songs, al dan niet traditioneel.

Maar O’Donovan heeft meer in haar mars, dat leidde tot een solocarrière en een samenwerking met Sara Watkins en Sarah Jarosz in het trio I’m With Her.
Age of apathy is het derde volwaardige studioalbum van O’Donovan, en deze neemt je mee terug naar haar jeugd. De toch ietwat sombere teksten houden de aandacht vast en ongemerkt wordt de luisteraar meegenomen in een met nevelen gehulde folk en Americanasfeer. Onverwachte muzikale wendingen houden de muziek spannend en onderhoudend.

O’Donovan geeft aan dat dit album haar een heel eind verder brengt in haar muzikale groei. Ook is duidelijk een link met haar grote heldin Joni Mitchell te horen. Veel songs kwamen tot stand in het begin van de pandemie, begeleid op enkel een gitaar of piano in haar appartement in het toen door maatregelen lamgelegde Brooklyn.

O’Donovan begeleidt haar zang op dit album met akoestische en elektrische gitaar, piano en Fender Rhodes. De rest van de muzikale invulling laat ze over aan een samengebrachte begeleidingsband en een enkele gast, waaronder Allison Russell (zang) en Tim O’Brien (mandola).
Laat je groots meeslepen door de hypnotische en mysterieuze songs van Aoife O’Donovan!

Scroll naar boven