Ar Vro Bagan – War hent Youenn Gwernig

War hent Youenn Gwernig
(Parker Prod 032; Xango Music Distribution)

Een zestal muzikanten vormt de gelegenheidsformatie Ar Vro Bagan. Zij voeren in een theaterproductie van Goulc’han Kervella composities uit van de Bretoense dichter/muzikant Youenn Gwernig. Deze Gwernig was van oorsprong beelden kunstenaar, maar ontwikkelde zich als auteur, muzikant en componist. Hij was zich zeer bewust van de eigen Bretoense identiteit en ondersteunde de culturele revolutie in de jaren zestig/zeventig.

Hij keerde in 1969 dan ook terug van een eerdere emigratie naar de V.S., waar hij tijd- en stijlgenoot van Jack Kerouac was. Hij werd muzikant, medeoprichter van een eigen regionale Bretoense mediazender en speelde actief in de Bagad Kemper. De theaterproductie baseert zich op zijn proza, gedichten, interviews etc. Maar met name ook op zijn composities.

Tangi Le Gall-Carré (accordeon), Erwan Moal (gitaar) en Julien Stevenin (contrabas) zijn gekende namen. Typhaine Corre en Tangi Merien zijn de voortreffelijke vocalisten, aangevuld door Erwan Billant in Emvod. De muziek is zeer afwisselend en toegankelijk. Niet of nauwelijks de geijkte dansen als andro en plinn, maar verhalende songs die op excellente wijze worden vertolkt.

De gitaar – in open stemming – zorgt vaak voor de basale begeleiding, waar de accordeon van Le Gall-Corré voor de spanning, inkleuring en dynamiek zorgt. Dynamisch is ook het stuwende basgitaarspel van Stevenin. De stemmen van de twee vocalisten zijn sprankelend en krachtig, zowel solo als in samenzang.

De opnamen zijn helder en transparant. De teksten zijn bijgeleverd in een fraai cd-boekje. Maar, tenzij je het Bretons beheerst, heb je daar weinig aan. Een vertaling zou welkom zijn. Dat gemis is het enige smetje op een boeiende uitgave.

Scroll naar boven