Folkcanon

De liedjes die er toe doen

Door de jaren heen zijn er tal van bijzondere liedjes geschreven in onze algemeen beschaafde (streek)talen. Het gaat om de liedjes die de ­erosie van de tijd hebben weerstaan en ons doen opveren, ons nog steeds laten snikken en grijnzen, ons doen hopen en roepen om een andere wereld. Van die liedjes die maar niet ­vergeten raken.
De liedjes die we doorgeven aan v­olgende generaties, omdat ze nog wel een tijdje voort kunnen.

Folkliefhebbers, lezers en medewerkers van New Folk Sounds gaven gehoor via mail, website en sociale media aan de oproep om mee te metselen aan de folkcanon! Zo timmerden we aan een lange onvolledige en voorlopige lijst. Een commissie van folkveteranen kreeg opdracht daar de tanden in te zetten. Dat leverde een fel, briesend, smekend, snerend en snoevend debat op. Bekant rukten de leden elkaar de baarden van de kin. Ondanks wat gepruttel achteraf kon de voorzitter unaniem de eindlijst van 50 afhameren. Poeh, het is dan ook niet zomaar wat, deze folkcanon.

Deze canon is geen voorschrift en geen wet en geen waarheid als een koe. Het is slechts een inventaris van een voortdurende ontwikkeling. Een bescheiden bron van ­kennis ter lering en vermaak, niet meer, niet minder. Maar goed dat ie er is!

  • Een speciale Folkcanonuitzending van New Folk Sounds on Air is op 30 december vanaf 20.00 uur live te beluisteren via de ➸ Concertzender
  • Alle gerelateerde artikelen zijn ➸ hier te vinden

Onvolledige lijst is op onze spotify te beluisteren!

Folkcanon New Folk Sounds Magazine

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven