Ate Doornbosch overleden

Op 23 juli j.l. is Ate Doornbosch in zijn woonplaats Schiedam overleden. De volksliedverzamelaar was 84 jaar.

De op Nieuwjaarsdag 1926 in Nuis geboren Groninger werd vooral bekend door zijn radioprogramma “Onder de groene linde”, dat van 1957 tot 1993 door honderdduizenden luisteraars werd gevolgd.  Honderden zangers zongen duizenden liederen in het programma dat in totaal dertienhonderdzestien uitzendingen kende. Eerst zond de VARA het uit en later de Nederlandse Radio Unie. Door zijn unieke werkwijze droegen de luisteraars daarbij zelf het materiaal aan.

foto: Joop van den Bremen

In december 2008 verscheen een cd-box gevuld met honderddrieënzestig liederen uit de omvangrijke verzameling die bij het Meertensinstituut is ondergebracht. Tegelijk verscheen ook het vierde en laatste deel van de boekenreeks “Onder de groene linde” waarin de liederen werden vastgelegd en toegelicht.

Ook New folk Sounds besteedde diverse keren aandacht aan het werk van de liedonderzoeker. In 2005 (NFS 100)  en in 2008 (NFS 120) verschenen artikelen. Daaruit blijkt nog steeds de betrokkenheid van Doornbosch met zijn levenswerk.

Ate Doornbosch was behalve een nauwgezet onderzoeker, een prettig causeur met een uitstekend gevoel voor understatement. Door zijn werkwijze legde hij de laatste uitloper van onze mondeling overgeleverde liedcultuur vast.

Scroll naar boven