Augustijn – Echt

Echt
(Eigen uitgave, august.be)

De liedschrijver-zanger-muzikant die Engelstalige cd’s uitgaf onder de naam Willemsson noemt zich sinds zijn West-Vlaams debuut Augustijn. Zijn achternaam laat hij weg. De zoon van Willem Vermandere verloochent zijn afkomst echter niet. Dat blijkt uit zijn eerste single, In de schouwte, die in Vlaanderen uitgroeide tot een ware radiohit.

Nu verscheen zijn eerste album in de taal waarmee hij opgroeide. De schijf die zowel in polycarbonaat (cd) als polyvinyl (lp) verkrijgbaar is, opent toepasselijk met Echt plastiek. In dat lied en ook bij andere teksten laat hij luisteraars nadenken. GVD joat (niet geschikt voor zwaar christelijke oren, maar wel een hit in Vlaanderen) is ook zo’n nadenkertje geënt op eigen ervaringen. Allene moa leute werpt een blik op de versnelling van onze maatschappij en Past up is een waarschuwing voor al het nepnieuws.

Soms komen de teksten spreekzingend tevoorschijn. De muziek klinkt niet erg ingewikkeld, maar wel modern. De melodieën liggen prettig in het gehoor. Augustijn speelde zelf  de instrumenten in, ondersteund door producer Pedro De Bruyckere en Niels Delvaux (drums en percussie). Het ritme is zwaar aangezet. Daarmee is Augustijn ongetwijfeld een ware streektaalambassadeur voor de Vlaamse jeugd. Zoals zijn vader voor een eerdere generatie.

Scroll naar boven