AySay – Su akar

Su akar
(Nordic Notes, NN156)

Dit Deense trio maakt zich op hun eerste album op om zich vanuit hun muzikale achtergronden op te werpen als grensverleggers binnen de folk- en wereldmuziek, door bruggen te bouwen tussen verschillende culturen. Niet uit de lucht gegrepen, als we weten dat de zangeres Luna Ersahin opgroeide met een Deense moeder en een Koerdisch-Turkse vader. Daarnaast zijn er Aske Døssing Bendixen op analoge en digitale percussie en Carl West Hosbond op gitaar.

Vrij vertaald staat de titel voor ‘water vloeit’, verwijzend naar het Turkse spreekwoord ‘Vloeiend water zal altijd zijn weg vinden’.  Onderliggende boodschap wordt in zijn eenvoud overgebracht via een heel positieve en hoopvolle benadering in hun muziek. Gebruik makend van verschillende talen (Deens, Turks en Koerdisch) en culturele invloeden, vormt het hun bijdrage om stand te houden in een wereld die al te vaak aanstuurt op bekrompen ideeën rond nationaliteit en identiteit. Ze halen hun inspiratie onder meer bij de Turks-Canadese rock van Minor Empire, en de Turks-Nederlandse psychedelische crossover van Altin Gün, die zelf sterk door de Turks-Oriëntaalse tessituur beïnvloed worden.

Hun groep is het resultaat van een quarterlife crisis, wat zowat alles omvat in termen van gebroken harten, identiteitscrises en levensmoeheid, waarin ze ontdekten dat elke crisis ook kansen biedt, en elke leeftijd zijn eigen voor- en nadelen heeft. Zoals het water, moet je jezelf daar in leren overgeven, je laten dragen en erin vertrouwen dat je vanzelf terecht zult komen waar je wou. Wollig? Niet echt, het gaat er bij hen om zichzelf te accepteren in het eigen zijn, en te vechten voor het recht om dit te mogen verwerven.

Hoe zich dat vertaalt in hun muziek? Dit doen ze door ons onder te dompelen in een dozijn soundscapes die ons voeren van mistige noordelijke weiden naar de warme, droge lucht in de Anatoolse bergen. Hierbij doet Luna Ersahin ons heel sterk denken aan de vocalen van Anna Katrin Egilstrød bij het legendarische Valravn. Die composities zijn kwetsbaar en krachtig tegelijk, en vooral ook speels en optimistisch. Een spel van contradicties dat leidt tot prachtige muzikale harmonieën.

Voor dit album lieten ze zich bijstaan door enkele interessante gastmuzikanten, meer bepaald oud- en baglamavirtuoos Orhan Özgür Turan (trio Hudna), fluitist Ozan Demir en contrabassist Bjørk Delcroix Semey.

Scroll naar boven