B4 in concert

Op zondag 25 maart 2018 geeft ensemble B4 een concert in de bibliotheek Mariënburg in Nijmegen.
De toegang is gratis. Aanvang concert: 14.00 uur.

Ensemble B4 is samengesteld uit vier bourdon instrumenten, te weten drie draailieren en een doedelzak. De bindende factor tussen die instrumenten zijn de bourdons of drones, de altijd klinkende grondtonen die het kader aangeven waarbinnen de muziek zich beweegt. Vandaar dat deze instrumenten vaak in verband gebracht worden met de Middeleeuwen of met volksmuziek. B4 speelt echter gecomponeerde kamermuziek uit vijf eeuwen, van de renaissance tot de 21e eeuw.
Soms is deze muziek speciaal voor het ensemble geschreven, maar vaker speelt de groep eigen bewerkingen van bestaande composities. Dat kan variëren van Eric Satie, via Tom Waits tot een Nijmeegse componist als Theo Hoek. De bewerkingen van polyfone composities die niet oorspronkelijk voor draailier en doedelzak gedacht waren, leveren verrassende, nieuwe klankbeelden op die de luisteraar meenemen naar een onvermoed universum. Op de website van de groep zijn enkele voorbeelden van het repertoire te beluisteren.

Speciaal voor het concert in Bibliotheek Mariënburg krijgt B4 versterking van marimbaspeler Stan Fecken. Gezamenlijk voeren ze drie koralen uit van Evelyn Glennie. Die werden oorspronkelijk voor marimba gecomponeerd, maar B4 speelt er al jaren een strijkkwartet-achtige eigen bewerking van. En op 25 maart dus aangevuld met een marimba.

Scroll naar boven