Baklava – From Skopje with love

(CPL Music CPL065)

From Skopje with love is al het vijfde album van de tegenwoordig zeskoppige formatie uit Macedonië. Ontstaan vanuit een groep die traditionele Balkan muziek speelde, ontwikkelde Baklava zich toch een formatie die behalve de eigen Macedonische roots vele invloeden uit de folk en wereldmuziek rondom integreerde.

Die alomvattende sound, omschreven als progressieve world music, wordt op From Skopje with love breed uitgemeten: van pop tot jazz, folk en rock en zelfs hier en daar – Cair-Ulica Krsrto asenov-  een jaren tachtig discosoundje. Dat staat dan haaks op Grad na sedum porti, een walsachtige ballad met nogal al wat folk elementen. Het huidige instrumentarium op deze cd is op het eerste gehoor een onsamenhangende verzameling: ukulele, daf en darbuka, basgitaar, cello, klarinet, saxofoon en kanun. Voeg daarbij wat (elektronische) programmering. Geen van de instrumenten overheerst. Het geheel is keurig in balans. Oprichter en boegbeeld, tevens componiste Elena Hristova completeert met haar mooie, heldere stem.

Die mengmolen resulteert jn een aangenaam, aantrekkelijk en afwisselend – kan ook niet anders met al die invloeden – en coherent geheel. Baklava krijgt het voor elkaar om een herkenbaar geluid te creëren met meeslepende, dansbare en introverte songs, die allen hun thuishaven Skopje als inspiratiebron hebben. 

Scroll naar boven