Balimaya – Balimaya

Balimaya
(Buda Musique 860353)

Een merkwaardig en op zich uniek album. Drie Franse jazzmusici sluiten zich aan bij het duo Julien André (djembe, drums) en Ibrahima Diabaté (dundun, n’goni, tama). De bas is niet zo’n ongewone aanvulling, over de vibrafoon kan je discussiëren. Een marimba was logischer geweest en die wordt dan ook af ten toe ingezet.
Maar de meest spraakmakende en vervreemdende toevoeging is die van de saxofoon. Qua klank contrasteert het instrument scherp met het andere melodie-instrument (vibrafoon of marimba). De sax is sterk dominerend en daar moet je wel van houden. Bovendien is de muziek sterk jazzy gekruid met veel vrije improvisaties.
Alle composities zijn van André, maar wel gebaseerd op dansmelodieën uit de Mandika traditie. Ik moet wel erg wennen aan het gefreak op de sax en de continu dissonante klanken van de vibrafoon. Balimaya zal ongetwijfeld een brug slaan tussen world en jazz, maar of het mijn ding is…
Overigens zijn er diverse formaties die de naam Balimaya dragen, al dan niet met toevoegingen (als ‘project’, ‘group’ en dergelijke). Goed oriënteren dus.

Scroll naar boven