Balkan Taksim – Disko telegraf

Disko telegraf
(Buda Musique 860364)

Een titel als Disko Telegraf doet het ergste vermoeden. Maar het valt allemaal best mee. Wie vies is van een beetje moderne sound met drummachines, synthesizers en sample apparaten kan direct afhaken. Traditioneel in de betekenis van conventioneel zal je op dit album niet ontdekken. Wel een hedendaagse, moderne aanpak van oude liederen, aangevuld met nieuwe composities die zijn gebaseerd op oude ritmen, soms teksten en flarden melodieën.

Balkan Taksim laat zich inspireren door de overgeleverde muziek uit ruwweg de Slavische landen, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Een wonderlijke, maar in feite ook logische mix van Balkan en Ottomaanse herkomst. Balkan Taksim bestaat uit Saşa-Liviu Stoianovici (zang, doedelzak, elektrische saz, Ottomaanse tanbur, cobza, sagija, theremin en synths) en Alin Zabrauteanu (synths, programming, bass, sampling).

Met name het geluid van de elektrische saz maakt indruk en is nauwelijks te onderscheiden van een elektrische gitaar met vervorming. De  ritmes uit de drumbox en samples zijn aanwezig, maar niet over -dominant en wel functioneel. Een instrumentaal nummer als Uşak Ekspresi zou het denk ik goed doen in een diskotheek, maar is eveneens goed te pruimen voor de progressieve wereldmuziekliefhebber. Wat meer authentieke klanken dringen door in openingstrack Meram ekspresi, in het dagelijks leven de vervoersverbinding tussen oost en west in Zuid Oost Europa, maar ook muzikaal hoor je de verbondenheid middels ritmen, klanken, instrumenten etc.

De zang stelt niet zoveel voor: er wordt aarzelend gezongen met een niet al te vaste stem met weinig expressie. Op dat terrein is er nog winst te behalen voor Balkan Taksim.

Scroll naar boven