Barbara d’Alcantara – Une petite brise

3598201871

Une petite brise

Barbara d’Alcantara is de artiestennaam die Julos Beaucarne voor haar bedacht. Zij is danseres van opleiding en treedt al zowat een kwarteeuw op naast Beaucarne op zijn recitals. Gaandeweg is zij, naast het dansen, ook gaan meezingen met Julos, in duet of solo. In het theaterprogramma Chansons d’amour werkten ze in grote mate samen. Het werd in 2002 op een dubbel-cd uitgebracht.
d’Alcantara is niet wat je zou noemen een grote zangeres, geen Mouskouri of Dion bijvoorbeeld, maar ze zingt met een bijzonder heldere stem. Zelf schrijft ze geen chansons, maar wat haar als vertolkster bijzonder maakt is de mooie keuze die zij maakt uit chansons van uitstekende maar minder bekende auteurs.
Een eerste cd van haar, in 2004, bevat, naast nummers van onder meer Anne Sylvestre en Andrée Simons, meerdere nummers van Julos Beaucarne en enkele van haar begeleidster Ariane de Bièvre. Diezelfde namen vinden we ook terug op deze nieuwe cd. Maar wat een verscheidenheid aan mooie chansons!
De cd opent met Le gros chat du marché, een erg geslaagd lied over hoe roddels gaandeweg aandikken, van Gilbert Laffaille. Verder het prachtige liefdeslied L’écharpe van Maurice Fanon. Enkele mooie poëtisch-erotische teksten in Le pays de ton corps van Catherine Le Forestier en Un baiser presque sur la bouche die ze samen met Beaucarne en gitarist Patrick De Schuyter schreef. Ook Claude Semal en Allain Leprest/Gérard Pierron zijn vertegenwoordigd. En ter afwisseling zingt d’Alcantara ook enkele leuke, ondeugende liedjes. La chose kennen we sinds 1959 van Patachou. Het werd door Ronnie Potsdammer in het Nederlands gebracht als Er zijn mensen die het doen. En Les amis de Monsieur werd in 1897 al gezongen door Fragson.
Soms vraagt men mij of er vandaag de dag nog mooie chanson-cd’s worden uitgebracht. “Jazeker” zeg ik dan. En dit Une petite brise van Barbara d’Alcantara is er één van.

Scroll naar boven