Barbara – Intégrale 1955-1996

Intégrale 1955 – 1996

De grote Franse chansonnière Barbara overleed op 24 november 1997. Twintig jaar later wordt zij op een bijzondere wijze herdacht. In de ‘Philharmonie de Paris’ is op 13 oktober een grote tentoonstelling rond deze veelzijdige dame geopend. Ze loopt nog tot 28 januari 2018. Ook boeken en tijdschriften herdenken deze chansonnière. En uiteraard zijn er ook meerdere plaatuitgaven en heruitgaven.

Universal gaf vorige maand een erg mooi vorm gegeven Intégrale uit. Ook de chansons die ze uitbracht voor ze in 1964 bij Universal terechtkwam, zijn in deze verzameling opgenomen. Zij vertolkte toen onder meer Brassens en Brel maar ook oudere auteurs als Xanrof en Fragson.
In totaal bevat deze uitgave 22 cd’s die verpakt zijn in wat een langwerpig boek met harde kaft lijkt, formaat 29/20/4cm. Er is een boek van 44 bladzijden toegevoegd waarin alle details over de inhoud te lezen zijn, geïllustreerd met tal van mooie foto’s. Naast alle studio-opnames, waaronder de elpee waarop Barbara 10 nummers in het Duits zingt (o.m. Göttingen) bevat deze Intégrale ook meerdere live concerten.
Het oudste is het niet eerder uitgebrachte concert in het Théâtre des Capucines op 5 november 1963. Daar zong zij voor het eerst haar buitengewoon chanson over het sterven van haar vader: Nantes. Andere live-registraties dateren uit 1968 (l’Olympia), 1981 (Pantin), 1987 (Théâtre du Châtelet). Ook de live-cd van het muzikaal theaterstuk Lily Passion dat ze in 1986 samen met Gérard Depardieu speelde steekt in deze verzameling.
Maar nu is er ook een studio-versie van elf nummers van Lily Passion toegevoegd. De studio-banden werden onlangs teruggevonden en zijn nu op cd gezet. Enkele ongewone cd’s vullen deze collectie aan. De cd En liberté sur Europe 1 die ook al toegevoegd was aan de 13-delige cd-box, verschenen in 1992, is er één van. Een cd bevat een gesprek met Jean Serge in 1968 waarin ze toelichting geeft bij haar vijfde elpee Le soleil noir. Doorheen het gesprek worden ook enkele chansons gezongen.
Op een andere cd leest Barbara gedurende 72 minuten de tekst van Rainer Maria Rilke Briefe an eigen jongen Dichter, in het Frans heet het Lettres à un jeune poète. De laatste twee cd’s in deze Intégrale kregen de titel mee Raretés. Documents. Inderdaad een reeks rariteiten en veel toevallige opnames, onder meer voor televisie-uitzendingen.
In totaal bevatten deze rariteiten en documenten 53 tracks die opgenomen werden tussen 1956 en 1993. Het zijn vaak alternatieve versies van haar eigen chansons of eenmalige vertolkingen van chansons van andere auteurs. Ook verrassende duetten met onder meer Johnny Hallyday, Claude Nougaro, Julien Clerc.
Universal zorgde hier voor een bijzonder fraaie uitgave als hommage aan deze Grande Dame van het chanson. En de prijs lijkt me erg schappelijk: iets meer of iets minder dan € 100,00, naargelang de verkoper.

Scroll naar boven