Barry Phillips – Notebook

Notebook
(BPM-062)

De naam Barry Phillips zal niet direct herkenning oproepen. Maar als je het rijtje bijdragen aan cd’s en concerten van menig (folk)muzikant opnoemt, dan heb je wel even nodig. Van Ravi en Anoushka Shankar tot Camel en Martin Simpson. Dan hebben we zijn klassieke uitstapjes nog niet genoemd, evenals bijdragen aan concerten met de groten in de popmuziek (onder andere George Harrison tribute) en de Scandinavische link met onder meer Vasen.
Phillips’ interesse in Westerse traditionele muziek (Keltisch, Angelsaksisch, Scandinavisch) komt op deze cd duidelijk naar voren. Zo vind je een versie van het overbekende Wayfaring stranger, een Franse polka naast een vijftal traditionele- en eigentijdse (Olov Johansson) melodieën. Planxty Vasen is de ultieme integratie. Het is een eigen compositie van Phillips, een van de negen in totaal op deze cd.
Die werkstukjes variëren sterk qua karakter: soms licht klassiek aandoend, een Keltisch aandoende air of jig en zelfs de onvermijdelijke Indiase jus ontbreekt niet. Alle stukken dateren uit de periode 2006-2007, toen Phillips op tournee was in Groot-Brittannië, Ierland, India en Californië.
Zijn hoofdinstrument is de cello welke hij voortreffelijk beheerst. Dan weer scherp en expressief, percussief plukkend maar meestal ontroerend in harmonieën bespeeld. Daarvoor maakt hij gebruik van overdubs, waarbij zelfs tot vier cellopartijen als lagen over elkaar gemixt worden. Op een enkele track speelt hij klavechord en op twee de Indiase (jawari) cello.
Er zijn (gedubte) solotracks, doch Phillips krijgt bij de meeste melodieën hulp van niet de minsten: het Vasen trio (Olav Johansson, Mikael Marin, Roger Tallroth), fluitiste en oboespeelster Shelley Phillips, bassist Todd Phillips, harpiste Jesse Autumn, de violisten Louise Wanselius en Darol Anger, Mike Marshall (mandoline), Linda Burman-Hall (harpsichord) en Tanmoy Bose (tabla). Het levert een zeer afwisselende edoch qua sfeer en kwaliteit coherente cd op.

Scroll naar boven