Bart Praet – DuO

DuO
(Homerecords, 413309)

Bart Praet (uillean pipes, whistles, fluit), die we onder meer terugvinden bij Elanor en Arjaun (waar hij Stefaan Timmermans ging vervangen) blijkt zowat heel zijn leven ook een boontje te hebben voor de Galicische en Ierse muziek en wou terug een stapje zetten in die tradities binnen een eerste soloproject. In Philip Masure (DADGAD-gitaar, cister, percussie) vond hij een ideale begeleidingskompaan voor DuO, soms mee instappend in de melodie, waarmee die Keltische sferen gretig opgezocht worden.
Een akoestische tweemansbezetting staat uiteraard borg voor heel intimistische, maar daarom niet minder boeiende interpretaties uit de schatkamer van de oude wijsjes. Aan virtuositeit in het bespelen van hun instrumentarium ontbreekt het dan ook niet. De traditie vormt hierbij één bron, getuige de set Muneiras en de marcha waarmee ingezet wordt op fluiten en snaren, of het niet van verrassende melodieuze wendingen gespeende Rumba dos cinco mariñeiros. Een ode aan Galicië. Naar het einde toe maakt DuO uitgesprokener de overstap naar de Ierse sferen, onder meer in een set Aires en de traditionals binnen Humours.
Tussendoor kon hij het niet laten, en we vergeven het hem graag, om zelf even voort te bouwen aan de neo-traditie, met heerlijk deinende melodieën van eigen hand, zoals 2 chaises et une bougie, de heel intimistische mazurka Blauwe mist en Waltz between walls. Soms, zoals bij laatstgenoemd nummer staat hij zich de technische toegift toe om een eerste en tweede stem te doubleren, hier met fluit en uillean pipes, wat op zich verrijkend is voor het arrangement, een ingreep die hen ook in staat stelt af en toe gitaarbegeleiding en percussie vanuit dezelfde handen te laten weerklinken.
Voorts voert hij ons met zijn L’eau claire naar een frisse Bretoense bron, die zich in een mooi gearrangeerd crescendo ontwikkelt tot een heuse rivier. Daarnaast verrast hij ons met een heel voortreffelijk, met Iers elan gezongen versie van Kieran Munnely’s Green grows the laurel. Hier duikt een verborgen talent op waar hij misschien wel eens meer iets moet mee doen. Dit is in elk geval een heel warme plaat, die badend in zijn authenticiteit, menig liefhebber zal weten te bekoren.

Scroll naar boven