Basco – Interesting times

Interesting times
(Go Danish Folk Music GO0717, Xango Music Distribution)

Zelf omschrijft het viertal van Basco hun folkmuziekderivaat het liefst als Pan-Atlantische muzikale verhaalkunst. Met Ale Carr (citer, ook bekend van Dreamers Circus), Andreas Tophøy (viool, altviool), Hal Parfitt-Murray (viool, mandoline, zang) en Anders Ringgaard Andersen (accordeon, trombone) staat dit kwartet borg voor een gevarieerd, zelfgecomponeerd akoestisch repertoire, dat vooral uit instrumentale nummers bestaat. Deze schipperen van hitsige uptempo-reels, waarbij zweetdampen zich met vioolhars vermengen tot een magisch aura, tot zachte en melancholische melodieën, die verhalen over gewonnen en verloren liefdes.

Het respect voor het opbouwen van een dramatische spanningsboog vormt een van hun vaste ingrediënten. Zo verleiden ze de luisteraar van bij de opener The way of all flesh om zich mee te laten voeren in weerbarstige koortsige dromen, die ook uit het Aranis-spectrum zouden kunnen ontsproten zijn. Hun symfonische landschappen getuigen van een subtiele complexiteit en een fascinerende textuur. Zonder complexen putten ze inspiratie uit Scandinavische, Engelse, Keltische en Amerikaanse idiomen, om van daaruit heel organisch en haast intuïtief een eigen bijdrage te leveren. Plat coveren is het laatste dat we van hen mogen verwachten.
Wanneer Hal zijn stem laat weerklinken in Patrick Spens (een traditionele ballade uit onder meer het repertoire van Fairport Convention) dat van een nieuwe melodie werd voorzien, of The three mothers, dringt een vergelijking met Ian Anderson (en bij uitbreiding met Jethro Tull) zich op. Ook bij hen is een portie (zwarte) humor trouwens nooit veraf. Met hen zijn inderdaad interessante tijden verzekerd!

Scroll naar boven