Bassekou Kouyate & Ngoni ba – Segu Blue


Segu Blue

Out|Here Records OH007 / Xango Music Distribution

Dit is de eerste soloplaat van Bassekou Kouyate, een bekend ngonispeler uit Mali die al heel wat collegae muzikanten mocht begeleiden. Bijna twintig jaar geleden maakte hij deel uit van het Symmetric Trio met koravirtuoos Toumani Diabate en balafonspeler Keletigui Diabate.

Sindsdien is zijn faam als ngoni-speler steeds maar gegroeid. Hij was een belangrijk begeleider op de laatste cd van Ali Farka Touré.
‘Ngoni ba’ wat ‘grote ngoni’ betekent, is een door hem geleid kwartet van vier ngonispelers. De ngoni is een eeuwenoud snaarinstrument, een soort luit, uit West-Afrika.
Op deze cd horen we, naast enkele traditionele songs die door Kouyate gearrangeerd zijn, vooral liederen door hemzelf geschreven. Het grootste deel van de zang neemt zijn vrouw, Ami Sacko, voor haar rekening. Maar op deze plaat horen we ook Kassemady Diabate, Lobi Traor en Zoumana Tereta. Het ongewone aan deze schijf is, dat we niet de klassieke kora of djemb horen. De verschillende ngoni’s bepalen de eigen klank van deze bijzonder geslaagde debuutplaat. Het is te horen dat ze niet van een debutant komt. Een ontroerend nummer is Lament For Ali Farka, het voorlaatste op deze plaat, en het daaropvolgend titelnummer Segu Blue bevestigt een vroegere uitspraak van Taj Mahal die Bassekou Kouyate het levend bewijs noemde dat de bronnen van de blues in Sgou liggen.

Scroll naar boven