Beautify Junkyards
(Clear Spot – geen bestelnummer)
Het enige wat eigenlijk slecht is, is de informatie over deze formatie. Een simpel tweezijdig A5 velletje vermeldt een aantal zinnige zaken uit de korte historie (2012 tot heden) van deze formatie, maar dan houdt het op.
De groep komt uit Lissabon, maar uit hoeveel (vaste) personen de formatie bestaat en wie het zijn is een raadsel. Speurwerk op het internet en de eigen website (beautifyjunkyards.bandcamp.com) laat weinig licht in de duisternis schijnen. Dan maar volledig op de muziek concentreren en dat is in feite al meer dan voldoende. Want het debuutalbum van de Portugese formatie is een beauty. Rustige folky muziek, die een cross-over is van klassieke folk, psycho en kosmisch. De sfeer komt soms in de buurt van de muziek van een andere Portugese band, Madredeus. Sfeer ja, maar muzikaal zeker niet.
Op dit debuut staan negen bewerkingen van gekende en minder bekende folksongs, zestiger en begin zeventiger jaren poppy en freaky songs en zelfs een krautrock klassieker. Vashti Bunyan (een fraaie bewerking van Rose hip november), Roy Harper (Another day), Bridget st John (Ask me no questions) en Donovan (Song for the naturalist’s wife) gaan er bij mij in als koek. Voeg daarbij een bewerking van Yellow rose (Mike Heron) en Paralellograms (Linda Perhacs) voor het aandeel freaky en psycho en je houdt nog drie opmerkelijke bewerkingen tegoed. Vreemde eind in de bijt is het in het Portugees gezongen Fuga no 2 van Os Mutantes, een Braziliaanse psychedelische rockgroep.
Opmerkelijk en zeer knap is de versie van Kraftwerk’s Radioactivity. Bijzonder en met veel eerbetoon is de bewerking van Nick Drake’s From the morning. Een prima verzameling songs, die allen in zeer integere, eigentijdse, 21e eeuwse bewerkingen worden neergezet. Hoofdinstrumenten zijn akoestische en elektrische gitaren, diverse keyboards en wat percussie. Beautify Junkyards kopieert niet, ze geeft een eigen smoel aan de songs. En die is bijzonder aantrekkelijk en verleidelijk….