Ben Bedford – Valley of Stars

(Hopeful Sky Records HSR404)

De Amerikaanse singer-songwriter Ben Bedford wekt al langere tijd de belangstelling van diverse recensenten van NewFolkSounds met positieve recensies tot gevolg. Dat is niet anders met zijn Inmiddels zesde album.

Valley of stars werd ongewild een thematisch album over een persoonlijke zoektocht. Bedford raakte tijdens de corona pandemie zijn zingeving, relatie en uitlaatklep kwijt. In een paar maanden volkomen isolatie rolde uiteindelijk het ene lied na het andere uit de vingers en pen. Om louter zelfbeklag te vermijden creëerde Bedford voor zijn zoektocht een metafoor. Een haas werd zijn alter-ego.

In de context van een fabel beschrijft hij de onderwerpen als vreugde / verdriet en verbinding / isolatie. De parabel-achtige teksten zijn verpakt in zowel idyllische als expressieve ballads waarbij Bedford gebruikt maakt van ongebruikelijke (gitaar)stemmingen, vreemde akkoordwisselingen en bijzondere maatsoorten. Toch is het zeer toegankelijk. Naast de knappe gitaarpartijen (Bedford) speelt Ethan Jodziewicz (begeleidingsband van Aoife O’Donovan) met zowel subtiel als stuwend basgitaarspel een belangrijke rol. Nanci Griffith’s gitarist Chas Williams verzorgt de tweede gitaarpartijen en dobro en Kari Floyd de harmony vocals.

Zo ontstaat een warme, aantrekkelijke sound die het album ondanks een wat sobere insteek toch voldoende affectie meegeeft. Valley of stars is samenhangend en muzikaal sterk, folky album.   

Scroll naar boven